Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek z restauracji Lemon – Gródek nad Dunajcem zostali zwycięzcami XVII edycji Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Konkurs odbył się 16 marca w hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** w Mikołajkach. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

I miejsce –  Lemon Resort & SPA Restauracja Lemon Gródek nad Dunajcem – Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek
II miejsce – Fabryka Wełny Hotel & Spa Restauracja Przędzalnia Pabianice – Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak
III miejsce – Restauracja Mamma Mia Karpacz – Paweł Kucharski i Kamil Kowal

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury:

degustacyjne: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk.

Jury techniczne: Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Siennicki i Tomasz Koprowski.

Koordynatorami konkursu byli szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Śliske.

Konkurs poprowadził Robert Bochenko, a galę Tomasz Kozłowicz.

Zwycięzcami konkursu dla Gwiazd podczas XVII Arte Culinaria Italiana zostali :
I miejsce – Antek Smykiewicz
II miejsce – Aleksandra Kostka
III miejsce – Anna Koprowska

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.