Maksym Trushkin i Emil Buszyński z restauracji Miodowa-Dzierżoniów zostali zwycięzcami XVI edycji Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Konkurs odbył się 11 marca w Green Mountain Hotel w Karpaczu. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Zwycięzcy
Pierwsze miejsce przypadło drużynie z restauracji Miodowa-Dzierżoniów (Maksym Trushkin i Emil Buszyński). Na drugim miejscu uplasował się zespół z restauracji Loft w Gostyniu (Artur Mendyka i Weronika Dulas), a na trzecim restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem (Dominik Jeleński i Wojciech Bąba).
Jury
W gronie jurorów degustacyjnych zasiedli: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury technicznym: Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu byli szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.
Jurorzy oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników .
12 ekip
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza
Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa
Wojciech Kapusta, Yourii Haliak
Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska
Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela
Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz
Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem
Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
Restauracja Loft – Gostyń
Artur Mendyka, Weronika Dulas
Restauracja Mamma Mia – Karpacz
Paweł Kucharski, Kamil Kowal
Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań
Roman Serdiuk, Ihor Skibin
Restauracja Miodowa- Dzierżoniów
Maksym Trushkin, Emil Buszyński
Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice
Michał Bielecki, Piotr Szaliński
Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin
Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański
Konrad Kistela, Mukesh Singh
Organizator
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Honorowy patronat: Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.
Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.
Fot.: Marcin Kaźmieruk Fotografia
Prezes Wydawnictwa Wiesław Generalczyk z Weroniką Dulas z restauracji Loft w Gostyniu (II miejsce).