Arte Culinaria Italiana za nami

Aktualności

Arte Culinaria Italiana za nami

Maksym Trushkin i Emil Buszyński z restauracji Miodowa-Dzierżoniów zostali zwycięzcami XVI edycji Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Konkurs odbył się 11 marca  w Green Mountain Hotel w Karpaczu. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Zwycięzcy

Pierwsze miejsce przypadło drużynie z restauracji Miodowa-Dzierżoniów (Maksym Trushkin i Emil Buszyński). Na drugim miejscu uplasował się zespół z restauracji Loft w Gostyniu (Artur Mendyka i  Weronika Dulas), a na trzecim restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem (Dominik Jeleński i Wojciech Bąba).

Jury

W gronie jurorów degustacyjnych zasiedli: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis,  Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury technicznym: Cezary Powała, Jakub Steuermark,  Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu byli szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.

Jurorzy oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie  z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino  i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne  z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów  i dowolnych składników .

12 ekip

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza

Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk

Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa

Wojciech Kapusta, Yourii Haliak

Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska

Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela

Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz

Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek

Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem

Dominik Jeleński, Wojciech Bąba

Restauracja Loft – Gostyń

Artur Mendyka, Weronika Dulas

Restauracja Mamma Mia – Karpacz

Paweł Kucharski, Kamil Kowal

Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań

Roman Serdiuk, Ihor Skibin

Restauracja Miodowa- Dzierżoniów

Maksym Trushkin, Emil Buszyński

Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice

Michał Bielecki, Piotr Szaliński

Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin

Jakub Zięba, Marcin Oleksiak

Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański

Konrad Kistela, Mukesh Singh

Organizator

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Honorowy patronat:  Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Patronat merytoryczny:  Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i  Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Fot.: Marcin Kaźmieruk Fotografia

Prezes Wydawnictwa Wiesław Generalczyk z Weroniką Dulas z restauracji Loft w Gostyniu (II miejsce).