Andrzej Polan: Olej rzepakowy, często nazywany jest złotem północy

Aktualności

Andrzej Polan: Olej rzepakowy, często nazywany jest złotem północy

Andrzej Polan, szef kuchni restauracji Mała Polana Smaku został ambasadorem kampanii „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Program edukacyjno-promocyjny zaplanowany jest na trzy lata (2020-2022) i realizowany w Polsce i we Francji.

Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Francuskie Stowarzyszenie Producentów Olejów Roślinnych Terres Univia. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.

U mnie służy niemal do wszystkiego: smażenia, duszenia, pieczenia, przygotowywania majonezów, dressingów czy jako zwykły dodatek do sałaty, ale wymieszany wcześniej z sokiem z cytrusów lub polskich zamienników tych owoców, jak chociażby pigwy. Włosi, Hiszpanie, Grecy szczycą się swoim złotem, jakim jest oliwa, a my mamy nasz bezcenny olej rzepakowy. Rzekłbym nawet, że jesteśmy w bardziej komfortowej sytuacji, bo nasz olej rzepakowy jest o wiele delikatniejszym, uniwersalnym dodatkiem do tego, co w kuchni przygotowujemy. Subtelny dodatek dający efekt murowany. Zawsze! A z oliwą bywa różnie…– mówi Andrzej Polan.