Rusza Chef’s Menu

Aktualności

Rusza Chef’s Menu

Ruszyła codzienna inicjatywa Restaurant Club Chef’s Menu! Organizatorzy największych festiwali kulinarnych w Polsce proponują nowy sposób odkrywania restauracji. Szefowie najlepszych kuchni w Polsce zapraszają na popisowe dania, menu i sharingi w ekologicznej formule wcześniejszej rezerwacji oraz okazyjnej cenie. 

Chef’s Menu to odkrywanie słynnych i nowych restauracji w ich najlepszym wydaniu. Bohaterami wydarzenia są szefowie oraz ich unikalne menu. W inicjatywie RestaurantClub bierze udział kilkadziesiąt słynnych restauracji z całej Polski. Wśród nich znajdziemy m.in. stołeczną Nutę, Wolną Europę, Słodki Słony Familia, Arubę Sophisticated Ribs Bar, InAzia czy wielkopolski Rynek.

Nuta to nowa restauracja w Warszawie.  Szefem kuchni jest Andrea Camastra. Jego wieloletnie doświadczenie widać w precyzyjnie skomponowanych zestawach opartych na tradycyjnej, wytwornej kuchni polskiej z włoskimi i azjatyckimi akcentami. Specjalnie dla gości RestaurantClub, szef Andrea Camastra przygotował pięć, nowatorskich propozycji, z których goście będą mogli na miejscu skomponować własne, trzydaniowe menu.

Ceviche Bar kryje się całe bogactwo kulinarne Ameryki Południowej – owoce morza i czerwone mięso, wędzone, ostre i drażniące język smaki, słodycz palonego cukru i owoców tropikalnych – a to wszystko w interpretacji szefa Martina Gimeneza Castro. Na  gości czekają cztery rodzaje ceviche: robalo (okoń morski, czerwona cebula, chilli, kolendra, pomidory, sezam); langostinos (krewetki, leche de tigre, mleko kokosowe, pomidory); mixto (krewetki, okoń morski, ośmiornica, leche de tigre); atun (tuńczyk, tajska bazylia, orzechy ziemne, puree z batata). Posiłek zakończą dwa kieliszki szampana.

Mieszcząca się w pięknie odrestaurowanym pałacyku Szucha restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie. Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich, a ich znakiem rozpoznawczym jest kuchnia lwowsko-warszawska z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia czerpiąca inspirację ze współczesności. Tak powstał doskonały zestaw 3 tatarów: z tuńczyka, troci i krewetek uzupełniony domowymi piklami (zestaw dla dwojga), którego goście będą mogli spróbować podczas Chef’s Menu. Ponadto dla każdego przewidziana jest degustacja 3 kieliszków wina, odpowiednio dobranych do dań.

Pełna lista restauracji biorących udział w Chef’s Menu znajduje się pod linkiem: https://restaurantclub.pl/chefsmenu. Akcja ma formułę otwartą, co oznacza, że restauracje w dowolnym momencie mogą zgłosić chęć uczestnictwa. Co ważne – inicjatywie przyświeca  idea #SzanujJedzenie. Dzięki systemowi wcześniejszego wyboru menu, restauracje zamawiają dokładnie tyle składników, ile potrzeba do skomponowania wybranego menu. W ten sposób ograniczane jest marnowanie jedzenia.