W 2022 r. będzie dominować retro jedzenie, czyli takie, do którego mamy sentyment. Jeśli egzotyka, to w wydaniu dawno zapomnianej tradycji, lokalne produkty i dania jadane kiedyś. Specjaliści prognozują, że popularne będą różnobarwne miski wypełnione zdrowymi owocami, ziarnami i orzechami, smoothie, makaronikowe jednorożce oraz desery inspirowane postaciami z bajek i fantastycznych krain. Taka wycieczka w magię to lekarstwo na szarugę i pandemię. Wciąż sporo się dzieje w kategorii napojów roślinnych, zwłaszcza tych owsianych, które zastąpią tradycyjne mleko krowie, także w kuchni cukiernika oraz w temacie zamienników sera. A jak podawać te niesamowite smakołyki?
Jan Nawrocki
Szef Kuchni
Sheraton Poznan Hotel
Na ten moment profesjonaliści koncentrują się na eleganckiej klasyce, w prostym i minimalistycznym wydaniu. Kilka lat temu, gdy do kraju przyszła moda na glazurowanie, cukiernicy i kucharze używali tej metody w zasadzie na każdym kroku. Często zdarzały się sytuacje, kiedy glazurowano nie tylko desery. Był to czas, kiedy nadużywano formy i kolorów. Wracają także klasyczne francuskie bazy i koncepcje deserów. Największą popularnością cieszą się intensywne desery czekoladowe oraz różne wariacje na temat serników. Goście najczęściej zamawiają powyższe propozycje w zasadzie w każdej postaci. Jest to ukierunkowane głównie panującą porą roku, a także zamiłowaniem Poznaniaków do tradycji.