Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem w Baborowie został zwycięzcą polskich finałów Gelato Festival World Masters. W grudniu będzie reprezentował Polskę w światowych finałach Gelato Festival World Masters.
8 lipca w Muzeum Gelato we Włoszech spotkali się przedstawiciele 8 najlepszych sklepów z lodami w Polsce.
Piotr i Adam Lubocki – Artisan – Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką
Szymon Musialski – Cukiernia Szorski – Biała czekolada z granatem i pistacjami
Mateusz Olszewski – Lodziarnia Palermo – Kremówka
Jan i Eva Grzeczka – Cukiernia Grzeczka – Coco
Karolina Tronowska i Damian Gutowski – Piekarnia Cukiernia Grzybki – Roasted sunflower seed with caramel
Kinga Godyń – freelance gelato maker – Caramel crunch
Paulina Pieczykolan – Bagietka – Rokitnik
Tomasz Szypuła – Lodziarnia pod Orzechem – Cud miód i orzeszki.
Wyłoniono ich w konkursie na przestrzeni ostatnich czterech lat. Każdy z zawodników miał do przygotowania lody, które oceniało jury złożone z przedstawicieli branży lodziarskiej. Tomasz Szypuła pokonał konkurencję przygotowując lody „Cud miód i orzeszki” z jogurtem greckim, miodem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.
Jury techniczne postanowiło przyznać również wyróżnienie za kreatywność dla Pauliny Pieczykolan z lodziarni Bagietka w Kostrzynie. Nagrodę przyznano za lody o smaku rokitnika.
Światowy finał konkursu odbędzie się w grudniu 2021 r.
Fot. materiały prasowe