Zmarł Leszek Gryka

Aktualności

Zmarł Leszek Gryka

Zmarł Leszek Gryka, ceniony poznański szef kuchni, promotor wielkopolskich smaków i juror konkursów kulinarnych.

Jako prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników zainicjował powstanie regionalnych oddziałów stowarzyszenia i rozpoczął konsolidację środowiska kulinarnego w Polsce. Pomysłodawca i współorganizator Kulinarnego Pucharu Polski. Członek jury wielu prestiżowych konkursów m.in. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, Sielawa, Zielone Czapki Bonduelle, Polish Prestige Hotels, Brno, Riva Del Garda, Budapeszt, Wielkopolski Kucharz Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego.

Laureat konkursów w Polsce i zagranicą, zdobywca tytułu Królewski Kucharz Węgier. Doświadczenia zawodowe zdobył m.in: w hotelach Orbis czy Hotelu Park w Poznaniu. Praktyki odbywał we Francji i Szwajcarii.

Doradca kulinarny firmy Unilever i Hügli. Od 2001 r. prowadził Studio Kulinarne Gales w Poznaniu. Pod koniec kariery poświęcił się misji edukacji kulinarnej wśród niepełnosprawnej młodzieży.

Redakcja „Poradnika Restauratora” składa wyrazy głębokiego współczucia rodzinie i najbliższym.

Ostatnie pożegnanie odbędzie się w piątek, 23 sierpnia 2024 r., na cmentarzu w Gortatowie koło Swarzędza ok. godz. 13.00.

Msza w Kościele Pod Wezwaniem Najświętszej Marii Panny Poznań-Kobyle Pole o godz. 12.00.