Zalety pracy z piecem konwekcyjno-parowym

Producenci

Zalety pracy z piecem konwekcyjno-parowym

05 listopada 2021

Nie ma smacznej potrawy bez dobrego kucharza, odpowiednich składników i profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia restauracji jest dobry piec. Projektując zaplecze kuchenne, warto zastanowić się czy tradycyjny piekarnik będzie wystarczający. Być może lepszym rozwiązaniem byłaby inwestycja w dobrej jakości piec konwekcyjno-parowy?

Piece konwekcyjno-parowe w znaczący sposób pozwalają na skrócenie czasu przygotowywania produktów i co ważne – przyspieszenie tego procesu nie wpływa na zmiany w składzie oraz zawartości składników mineralnych i mikroelementów w potrawie. Dania przygotowywane w takim piecu charakteryzują się pożądaną teksturą i konsystencją oraz zachowują aromat charakterystyczny dla danego produktu. Dzieje się tak dlatego, że oprócz obróbki termicznej, w tych urządzeniach znaczącą rolę odgrywa para wodna, dzięki czemu potrawy są bardziej soczyste i zachowują atrakcyjny wygląd.

Piece konwekcyjno-parowe pozwalają na przeprowadzenie kilku procesów i rodzajów obróbki. W przeciwieństwie do tradycyjnego piekarnika, można w nim nie tylko piec, ale również może zastąpić takie urządzenia, jak płyta grillowa, frytownice czy parowary. Dzięki temu można zminimalizować ilość dodatkowych sprzętów na zapleczu kuchennym czy zaoszczędzić na ich kupnie. Co niezwykle istotne, piec konwekcyjno-parowy daje możliwość jednoczesnego przygotowywania kilku tac z produktami. Doskonale sprawdzi się przy obsłudze większych imprez, takich jak konferencje, bankiety czy przyjęcia okolicznościowe.

Wiodącym producentem wysokiej jakości pieców konwekcyjno-parowych dedykowanych wszystkim obszarom branży gastronomicznej, hotelarstwa czy żywienia jest Palux.

Urządzenia tego producenta wyposażone zostały w dodatkowe funkcje, które jeszcze bardziej usprawniają pracę profesjonalnej kuchni.

• Gotowanie nocne – pozwala na zaprogramowanie pożądanego czasu gotowania oraz parametrów, dzięki czemu urządzenie włączy się automatycznie bez konieczności obecności obsługi w kuchni • Książka kucharska – umożliwia zaprogramowanie przepisów, dzięki czemu wystarczy wybrać przyciskiem odpowiedni program przygotowywania
• Funkcja automatycznego mycia – dzięki której komora pieczenia zachowuje jeszcze wyższy stopień higieny
• Możliwość załadunku kilku różnych potraw jednocześnie, bez mieszania się ich smaków.

Piece konwekcyjno-parowe od Paluxa to urządzenia do zadań specjalnych, które poradzą sobie z każdą obróbką termiczną oraz ze wszystkimi produktami, niezależnie od ich rodzaju. Głównymi cechami produktu jest ekonomiczność, najwyższej jakości technologia i perfekcja wykonania. Jeśli prowadzisz hotel, restaurację, salę weselną, firmę cateringową czy bar, wybór intuicyjnych i multifunkcyjnych pieców konwekcyjno-parowych Palux będzie najlepszą inwestycją.

Oficjalnym dystrybutorem produktów Palux jest Best Company Solutions, ekspert w dziedzinie projektowania i doboru wyposażenia dla gastronomii, hoteli, biur czy kącików kawowo-gastronomicznych na stacjach paliw. W portfolio firmy  można znaleźć wszystkie urządzenia, które stanowią niezbędne elementy wyposażenia małej i dużej gastronomii.

www.best-cs.pl