Wyzwanie w profesjonalnych kuchniach: dużo potrzeb, mało miejsca

Gastronomia

Wyzwanie w profesjonalnych kuchniach: dużo potrzeb, mało miejsca

Brak miejsca to wciąż jedno z największych wyzwań w wielu profesjonalnych kuchniach. Niezależnie od tego, czy jest to nowy budynek, czy dostosowany. Liczy się każdy metr kwadratowy, na którym można generować sprzedaż, kosztem wielkości kuchni. Dla firmy Rational słowem-kluczem do projektowania kuchni jest zatem: elastyczność. Dobrym przykładem jest iVario, który zastępuje patelnie uchylne, kotły i frytownice w przemyśle gastronomicznym i może być używany w à la carte jak kuchenka, patelnia czy garnek.

Piotr Słoński, Regional Sales Manager w Rational, potwierdza: “Na podstawie tego, co jest przygotowywane codziennie w danej kuchni, możemy szybko określić, który rozmiar urządzenia jest odpowiedni.” iVario L lub XL z kadzią o pojemności 100 lub 150 litrów służy do przygotowywania dużych ilości potraw. Oba imponują przede wszystkim wydajnością i precyzyjnymi rezultatami; elastyczne rozwiązania instalacyjne czynią je jednak jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Nawet przy tych stosunkowo dużych urządzeniach wciąż jest wystarczająco dużo miejsca na ich ustawienie w kuchni. Dzięki kółkom iVario Pro L i XL oferują zalety ułatwiające czyszczenie urządzenia i jego otoczenia oraz możliwość szybkiego przesunięcia urządzenia w inne miejsce. Dodatkowo można je zamontować na ścianie, co również znacznie ułatwia wkomponowanie w kuchnię.

Jeśli w danej kuchni przygotowywane jest mniej jedzenia lub gdy potrzebny jest elastyczny pomocnik w dużej kuchni, iVario Pro 2-S lub iVario 2-XS udowodniły swoją wartość. Oba mają dwie kadzie, każda o pojemności 25 lub 17 litrów, i mogą być używane na różne sposoby. Smażenie mięsa w jednej kadzi i gotowanie warzyw w drugiej jest tak samo elastyczne, jak używanie garnków na kuchence, ale do 4 razy szybciej i przy zużyciu do 40% mniej energii. I z niezmiennie dobrymi rezultatami gotowania. Ich możliwości montażu są równie przekonujące: na stole, na blacie, a nawet zintegrowane z blokiem kuchennym. „Dzięki iVario można stworzyć miejsce pracy, które dostosowuje się i nie pozostawia nic do życzenia”, podsumowuje Piotr Słoński. Według niego iVario zdobywa punkty również w innych miejscach pod względem elastyczności: „Wszystkie urządzenia mają zintegrowany odpływ wody, co z kolei eliminuje potrzebę odpływu podłogowego. A w kuchni jest więcej opcji instalacji”.

Jeśli więc istnieje sprzęt kuchenny, który może odwzorować wiele zastosowań kulinarnych w jednym urządzeniu, konsekwentnie zapewnia tę samą jakość i jest również szybszy niż konwencjonalne urządzenia kuchenne, to jest to właśnie iVario. Dalsze informacje, opcje instalacji i przykłady wydajności modeli iVario można znaleźć na stronie https://www.rational-online.com/pl_pl/ivario-pro/