Do 18 czerwca został wydłużony termin składania wniosków na wsparcie przedsięwzięć sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z sektora HoReCa – poinformowała Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
wnioski będą przyjmowane do 18 czerwca do godz. 16:00. Wcześniej planowano, że zbieranie wniosków zakończy się 5 czerwca.
Od 6 maja przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Inwestycja jest finansowana z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO), a maksymalna kwota, o którą można się ubiegać, to 540 tys. zł – wynika z informacji PARP.
Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR) podało w minionym tygodniu, że złożonych zostało ponad 2,3 tys. wniosków o dofinansowanie i obecnie są one w trakcie oceny.
“Wsparcie będzie udzielane w formie refundacji wydatków. Aby otrzymać częściową refundację wydatków lub płatność końcową, przedsiębiorca będzie mógł złożyć wniosek o płatność w dowolnym momencie realizacji przedsięwzięcia. Wniosek o płatność będzie weryfikowany i zatwierdzany nie dłużej niż w ciągu 30 dni od jego złożenia” – przekazał resort.
Wsparciem objęte są też działania na rzecz podniesienia kwalifikacji pracowników.
Maksymalna wartość wsparcia wynosi 90 proc. kosztów kwalifikowanych przedsięwzięcia, a maksymalna wartość wydatków kwalifikowalnych to 600 tys. złotych, co oznacza, że wymagany wkład własny wynosi minimum 10 proc. kosztów kwalifikowalnych. Wysokość wsparcia wynosi od 50 do 540 tys. zł.
Realizacja inwestycji nie powinna być dłuższa niż 12 miesięcy i musi zakończyć się przed 31 stycznia 2026 r.
Według PARP konieczne jest dostosowanie branży do możliwości radzenia sobie z sytuacjami kryzysowymi, które mogą wystąpić w przyszłości, np. poprzez nowe sposoby dostarczania produktów i usług, przeprofilowanie działalności czy jej dywersyfikacje.
Na wsparcie zarezerwowano 1,2 mld zł ze środków KPO.