Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek

Producenci

Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek

Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.

Lekko „przydymiony” i ziołowy smak szynki Speck jest dobrze znany turystom odwiedzającym Południowy Tyrol/Górną Adygę. Coraz częściej dostępna jest również w polskich sklepach i skutecznie trafia w kulinarne gusta Polaków, dzięki czemu – obok znanych naszym rodakom i popularnych włoskich wędlin tj. szynka Prosciutto di Parma czy Mortadella Bologna – ma szansę stać się bestsellerem.

 Włoska kuchnia jest jedną z najczęściej wybieranych przez polskich konsumentów. Jak wynika z badań Agencji Badania Rynku PSB, 48% Polaków przyznaje, że jest ona ich ulubioną, a 52% deklaruje, że to właśnie włoskie dania są najchętniej zamawiane przez nich w restauracjach. Wysoka jakość, walory smakowe produktów oraz regionalnych dań sprawiają, że 70% Polaków uznaje je za smaczne, a to znów determinuje ich decyzje zakupowe. Przysmaki z różnych regionów słonecznej Italii cieszą się coraz większym zainteresowaniem tak jak szynka Speck Alto Adige ChOG kulinarny specjał Górnej Adygi.

Eksport Speck Alto Adige ChOG stanowi 31,2% całej jej produkcji. Wynik ten świadczy o jego wielkiej popularności. Jest on eksportowany do Niemiec, Francji i Stanów Zjednoczonych. Obserwujemy także rosnące zapotrzebowanie na ten typ szynki w Polsce, gdzie w ciągu ostatnich pięciu lat wartość importu mięsnych produktów wędzonych z Włoch wzrosła z 3,6 mln euro w 2018 r. do rekordowej wartości 10,3 mln euro w 2022 r. – mówi Paolo Lemma, Dyrektor polskiego oddziału Italian Trade Agency (ITA).

Synteza kultur i harmonia smaku

Na styku dwóch tradycji śródziemnomorskiej i alpejskiej, gdzie słońce i góry stwarzają unikatowy klimat, w Górnej Adydze od setek lat wytwarzana jest szynka Speck Alto Adige ChOG. Proces produkcji i przekazywana z pokolenia na pokolenia receptura czynią jej smak wyjątkowym, a zarazem pożądanym przez smakoszy na całym świecie. Tworzona zgodnie z zasadą „odrobina soli, trochę dymu i dużo świeżego powietrza” posiada łagodniejsze nuty smakowe niż mocno wędzone szynki z regionów północnych i jest bardziej aromatyczna aniżeli te z południa. Wędlina ta doskonale smakuje jako samodzielna przekąska. Stanowi także niezastąpiony składnik wielu południowo-tyrolskich potraw, po który często sięgają wielcy mistrzowie kuchni, jak nagrodzony gwiazdką Michelin szef kuchni restauracji Zur Rose Herbert Hintner, który niedługo będzie gościł w Polsce.

Walorem Speck Alto Adige ChOG jest nie tylko jej smak i konsystencja, są nim również składniki odżywcze. Jest bogata w cenne białka, które dzięki wstępnemu trawieniu podczas procesu jej dojrzewania są łatwiej przyswajalne. Umiarkowana zaś zawartość kalorii i wysoki procent witaminy B, soli mineralnych, sodu, potasu, żelaza i cynku, czynią ją doskonałą alternatywą dla ryb i jaj.

Pewna jakość na polskim rynku

Szynka Speck Alto Adige ChOG jest artykułem regionalnym, którego produkcja zarezerwowana została wyłącznie dla jej wytwórców z Południowego Tyrolu. W 1996 roku została ona wpisana na unijną listę produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym, stając się specjalnością tej części Włoch. Był to efekt współpracy jej wytwórców, chcących bronić jej receptury i samego produktu przed nieuczciwą konkurencją. W 2003 roku powstało Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChoG, które do dziś reprezentuje 28 producentów z Górnej Adygi, w tym: Butchery Christanell, Butchery Gruber, Butchery Gstör, Butchery Mair, Butchery Rinner, Butchery Silbernagl, Butchery Steiner, Butchery Windegger, Christanell, G. Siebenförcher, Galloni, Koflers Delikatessen, Martin Speck, Meraner Wurstwaren, Merano Speck, Moser Speck, Nocker, Pfitscher, Raich Speck, Recla, Schmid Speck, Senfter, Stephan Von Pföstl, Viktor Kofler, Viumser Speck, Vontavon, Mendel i Südtiroler Speck. Jego misją jest dbanie o politykę jakości, ochronę marki oraz podejmowanie inicjatyw promujących produkt na świecie.

Szynka Speck Alto Adige ChOG to typowy produkt naszego terytorium (Górna Adyga), którym chcemy dzielić się z innymi, promując go i zaznajamiając opinię publiczną z jego jedynym i niepowtarzalnym smakiem, walorami odżywczymi, ale także i historią. To nasz specjał, który doskonale odpowiada na potrzeby polskiego konsumenta, dla którego coraz ważniejsza jest obok walorów smakowych, najwyższa jakość produktu – mówi Martin Knoll, Dyrektor Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG.

W związku z działaniami konsorcjum oraz jego współpracą z polskim oddziałem Italian Trade Agency we wtorek 12 września br. w Radisson Collection Hotel w Warszawie odbędzie się wydarzenie promujące szynki Speck Alto Adige ChOG. Udział w nim wezmą: Ambasador Republiki Włoskiej w RP Jego Ekscelencja Luca Franchetti Pardo, który oficjalnie zainauguruje spotkanie, przedstawiciele Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChoG: Prezes Paul Recla i Dyrektor Martin Knoll oraz zaproszeni goście.

W pierwszej części wydarzenia odbędzie się seminarium Masterclass. Poprowadzi je Martin Knoll, który opowie gościom o historii, genezie i walorach szynki Speck Alto Adige ChOG i następnie zaprosi ich na degustację. Wtorkowy wieczór zaś upłynie na delektowaniu się smakiem dań przygotowanych przez szefa kuchni wyróżnionego gwiazdką Michelin Herberta Hintnera, których głównym składnikiem będzie szynka Speck Alto Adige ChOG.