Październik rozpocznie się pierwszym w tym roku stacjonarnym wydarzeniem dla sektora spożywczego – targami Polagra. W dniach 4-6 października będzie można zapoznać się z ekspozycją, wziąć udział w wydarzeniach branżowych, a po targach skorzystać dodatkowo ze specjalnej platformy internetowej targów.
Udział w targach potwierdziło już liczne grono producentów wyrobów spożywczych, w tym spółdzielnie mleczarskie, firmy mięsne, producenci wyrobów alkoholowych, przetworów warzywno-owocowych i słodyczy. Mocnym punktem targów POLAGRA będzie także, jak co roku, ekspozycja technologii dla branży spożywczej.
Ponadto, targom towarzyszyć będą inne wydarzenia, w których smak i wysoka jakość produktów spożywczych odegrają wiodącą rolę. Planowane są między innymi: warsztaty kulinarne Master Class Show, które poprowadzą m.in. zwycięzcy konkursu Kulinarny Puchar Polski: Paweł Salamon, Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski. Przez 3 dni będzie trwał także Ogólnopolski konkurs dla Piekarzy Master Baker. To kontynuacja zapoczątkowanego podczas targów Bakepol w Krakowie wydarzenia dedykowanego zawodowym piekarzom, jak i amatorom. Jego głównym celem jest przede wszystkim zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi.
Drugiego dnia targów odbędzie także m.in. POLAGRA EXPORT MEETING – kongres wspierany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Wydarzenie dedykowane jest przedstawicielom wszystkich sektorów produkcyjnych w branży spożywczej. Udział w nim jest bezpłatny dla wystawców targów, a dla zwiedzających dostępny w ramach biletu wstępu na targi lub zaproszenia. W ramach POLAGRY odbędzie także międzynarodowa Konferencja Sektora Mięsnego z okazji Walnego Zgromadzenia UECBV (European Livestock and Meat Trading Union) i YEMCo, organizowana przez Związek Polskie Mięso, której tematem przewodnim jest strategia od pola do stołu.
Więcej informacji o targach: www.polagra.pl .