Wielkopolski Kucharz Roku 2022 już 8 czerwca

Aktualności

Wielkopolski Kucharz Roku 2022 już 8 czerwca

8 czerwca w Ostoi Chobienice o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022 i nominację do XX edycji Kulinarnego Pucharu Polski rywalizować będzie 6 drużyn.

Do konkursu zakwalifikowali się:


1. Dominik Świątecki, City Park Hotel&Residence restauracja Cucina, Poznań
2. Jakub Żymelski, Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
3. Przemysław Szwak, restauracja Retro, Oborniki Śląskie
4. Paweł Kubera, restauracja Podanie, Poznań
5. Bartosz Zajdel, restauracja Loft, Gostyń
6. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

Zwycięzca otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury, które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowym hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.

Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomek Purol.

Dzień zakończy Motylkowa Gala, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy na stronie www.konkursykulinarne.pl i mediach branżowych

O Patronie Konkursu

śp. Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze.