10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznańskim w Luboniu k. Poznania. W tym roku organizatorzy postanowili zmienić nieco zasady gry i otwierają konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz Wielkopolan pracujących za granicą.
Organizatorzy liczą na to, że w 10. rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – kucharki i kucharze.
Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.
Formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie www.konkursykulinarne.pl. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do dnia 25 kwietnia br.
Kapituła konkursu:
- Joanna Ochniak,
- Dominik Brodziak,
- Tomasz Purol,
- Barbara Surma.
Link do regulaminu konkursu: https://www.konkursykulinarne.pl/final-2019/regulamin-konkursu