W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny

Aktualności

W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny

Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z restauracjami.

Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne — mówi Jan Mazurczak, prezes PLOT. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi chefowie odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny.

Szlak ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania. Tworzyć go będą miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów.

Na sam początek proponujemy coś klasycznego, czyli poznańską pyrę — zachęca Jan Mazurczak. Zapraszamy do odwiedzin restauracji, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy.

Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny Bocuse d’Or, w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.

Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym. W każdej chwili może do niego dołączyć restauracja oferująca lokalne produkty i przepisy.

Lista podmiotów biorących udział w projekcie i zaproponowanych dań z pyrą w roli głównej:

  • Muzeum Pyry — eksploracje kulinarne warto rozpocząć od miejsca, które dostarczy odpowiednią dawkę wiedzy teoretycznej i praktycznej. Po godzinnym kursie, wiodącym przez kontynenty i wieki przyjdzie czas na degustację skrobi;
  • Chef’s Table by Ernest Jagodziński — warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni; pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
  • 62 Bar & Restaurant — szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
  • A nóż Widelec — kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
  • Bamberka — szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby;
  • Brovaria — schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
  • Concordia Taste — sandacz z babką ziemniaczaną;
  • Gusto (Hotel Ilonn) – pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
  • Hyćka — śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
  • L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33) – pyra z ogniska z gzikiem;
  • Hotel Moderno — pyra z gzikiem i boczkiem;
  • Pyra bar — babka ziemniaczana z warzywami, “placusie” i “pyrażusie” czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
  • Sarbinowska — domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.

Więcej informacji na stronie internetowa Poznańskiego Szlaku Kulinarnego: kulinarny.poznan.travel