Tomasz Purol szefem kuchni sopockiej restauracji White Marlin

Ludzie

Tomasz Purol szefem kuchni sopockiej restauracji White Marlin

Tomasz Purol, zwycięzca V edycji Top Chef, został szefem kuchni sopockiej restauracji White Marlin. Poprzednio był szefem w restauracji Hotelu Blow Up Hall 5050*****w Poznaniu.

1 kwietnia o godz. 19  odbyła się przedpremierowa kolacja degustacyjna w wykonaniu nowego szefa kuchni.

W menu:

Carpaccio z ośmiornicy, pieczona szalotka, żel z kiszonego ogórka, soliród, chrupka kasza gryczana;
Marynowana makrela, assiette z pomidora z bazylią;
Śledź z Bornholmu marynowany w sherry, creme fraiche, kompresowane jabłko, puree ze słodkiej cebuli;
Krem z pieczonego kalafiora, piklowany kalafior, migdał i oliwa koperkowa;
Sola Dover z patelni, salsa z kaparów i szalotki, ziemniaki hasselback, jarmuż, marchewka;
Jesiotr, assiette z selera, sos połowy, wędzona ikra z pstrąga;
Mus z różowej czekolady, malina, puder z białej czekolady, oliwa z oliwek, groszek cukrowy, czerwone owoce.

fot. fb White Marlin