23-24 marca Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego zaprezentuje się na arenie międzynarodowej w Budapeszcie podczas Bocuse d’Or Europe 2022.
W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w Team Poland 2022 znajdują się:
Jakub Kasprzak – candidate
Dawid Cieśliński – commis
Adam Chrząstowski – President /Jury member
Tomasz Grabski – I coach
Jarosław Kin – II coach
Dorota Karwacka – promotion team manager
Nad całością przygotowań i koordynacją wyjazdu do Budapesztu czuwa Adam Chrząstowski Head Chef Akademii Bocuse d’Or Polska.
– Przed nami trzecia selekcja europejska, a dla Jakuba to drugi start w tym etapie konkursu. Jestem przekonany, że te dotychczasowe doświadczenia plus ciężka praca całego zespołu zaowocują w tym roku wysoką lokatą. Kuba jest ambitny i wie czego chce. Ma wszystko starannie zaplanowane i poukładane w głowie. Przed nam trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale chcąc spełniać marzenia jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – powiedział Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Polska.
Produkty z Węgier
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze, a są nimi: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.
Team Poland już pracuje nad kreacją smakową i wizualną dania, które mamy nadzieję zaskoczy międzynarodowe jury.