19–23 października 2024 r., w Centrum Wystawowym Paris Nord Villepinte, najważniejsze na świecie targi innowacji w branży spożywczej SIAL Paris będą świętować swoje 60- lecie.
Targi SIAL Paris 2024 będą gościć ponad 7500 wystawców reprezentujących 130 krajów, a 75% odwiedzających będą stanowić goście spoza Francji. Tegoroczna edycja targów będąca najważniejszym międzynarodowym wydarzeniem dla profesjonalistów z branży spożywczej, zgromadzi światowych innowatorów, liderów opinii i decydentów.
W nadchodzących tygodniach zostanie zaprezentowany specjalny program, który pozwoli w pełni wykorzystać uczestnictwo w targach SIAL. Przez pięć dni wydarzenia sektor spożywczy będzie pulsował witalnością i serdecznością, zarówno w centrum wystawowym, jak i w całym Paryżu, oferując animacje oddające esencję kulinarnego świata.
INSPIRUJĄC SIĘ PRZESZŁOŚCIĄ PATRZYMY W PRZYSZŁOŚĆ
Wraz z hasłem „Own the Change” organizatorzy targów SIAL 2024 pragną zainspirować specjalistów z branży spożywczej do zmierzenia się z przemianami i globalnymi wyzwaniami związanymi z żywnością.
Ten zbiorowy ruch będzie wspierany dzięki prezentacji inicjatyw wystawców w zakresie CSR i podkreślanie wiedzy specjalistycznej poprzez animacje takie jak SIAL Insights, odbywająca się co dwa lata analiza trendów w branży, SIAL Innovation oferująca wgląd w przyszły rozwój sektora oraz SIAL Start-Up, w którym weźmie udział dwukrotnie więcej startupów niż pierwotnie planowano, w tym projekty na wczesnym etapie realizacji.
NOWY PLAN, NOWA DYNAMIKA
Najważniejszą zmianą będzie nowa aranżacja stoisk wystawców, mająca na celu poprawić doświadczenia gości targów. 80% odwiedzających targi w 2022 roku wyraziło chęć zobaczenia stoisk zorganizowanych według rodzaju produktów, aby móc efektywniej się między nimi przemieszczać. Nowy plan targów będzie uwzględniał sektor działalności wystawców.
SIAL PARIS : TYGIEL PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
O palmę pierwszeństwa na liście wystawców walczą Francja i Włochy, przy czym Włochy objęły prowadzenie pod względem powierzchni wystawienniczej, na dzień dzisiejszy włoscy wystawcy zarezerwowali 16 000 m². Warto odnotować, że Chiny powracają na targi prezentując pawilony o powierzchni ponad 6000 m², zaś Ukraina i Indie pokazują swoje rosnące znaczenie na arenie międzynarodowej.
W specjalnie przygotowanych pawilonach w hali 5a zaprezentuje się kilka krajów z Afryki. Oczekiwania dotyczące większej liczby uczestników w porównaniu z poprzednimi edycjami są duże, przy czym Wybrzeże Kości Słoniowej i Senegal już potwierdziły swój udział, podkreślając zaangażowanie targów na rzecz inkluzywności i różnorodności w branży.
Na targach zadebiutują nowi wystawcy z Ugandy, Libii i Iraku, jeszcze bardziej wzbogacając kulturowy gobelin SIAL Paris. Ponadto stali uczestnicy, tacy jak USA i Hiszpania, przygotowują się na niezapomnianą obecność na tej przełomowej edycji.
Przy szacunkowej frekwencji na poziomie 285 000 profesjonalistów, w tym 8 000 głównych nabywców o łącznej sile nabywczej 50 miliardów euro, Targi SIAL Paris oferują niezrównaną widoczność i możliwości biznesowe na arenie międzynarodowej. Wydarzenie to stanowi kamień węgielny dyplomacji kulinarnej i organizatorzy oczekują przybycia na targi ponad 100 oficjalnych delegacji.
TARGI PARIS SIAL W LICZBACH
● 83% kupujących dokonało transakcji na miejscu lub po targach SIAL
● 9/10 odwiedzających uważa targi SIAL za wydarzenie strategiczne dla swojej firmy
● Zaprezentowanych zostanie 400 000 produktów i 7500 wystawców (wg prognoz organizatorów targów)