Targi Expo Sweet już niedługo

Aktualności

Targi Expo Sweet już niedługo

13 lutego 2024

Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Rozpoczną się w niedzielę 25 lutego i potrwają 4 dni, aż do 28 lutego. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Organizatorzy oprócz części targowej i Otwartego Konkursu Dekoracji Cukierniczych (pula nagród to aż 50 tys. zł) zaplanowali także liczne konkursy rangi mistrzowskiej: Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru – konkurs dla kucharzy i cukierników (nagrody o wartości 10 tys. zł), Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, Mistrzostwa Polski w Mazurkach Wielkanocnych oraz liczne pokazy, w tym prezentacja tortu, który zdobył mistrzostwo świata w Mediolanie 2023.

Regulamin na stronie www.exposweet.pl/konkursy.

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru – zakwalifikowane drużyny

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru odbędą się trzeciego dnia targów Expo Sweet tj. we wtorek 27 lutego w Centrum Expo XXI w Warszawie. Oficjalne rozpoczęcie nastąpi o godz. 10. Zespoły, które zakwalifikowały się do mistrzostw to: Akita Ramen z Krakowa – Krystian Chlebowski i Marcin Wrona; Kaiser Patisserie ze Słupska – Paulina Dąbrowska i Vyacheslav Khimich; Hotel Hilton restauracja Mercato z Gdańska – Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer; Słodkie Pasje Małgorzaty z Ławicy – Małgorzata Janasz i Przemysław Skibiński; Restauracja Przystań & Marina z Wrocławia – Krzysztof Winkler i Beata Oblińska; Promo Catering by Wojciech Bednarek z Sokolnik – Wojciech i Lidia Bednarek. Każdy zespół przygotowuje dwa zestawy po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych à la carte. Pierwszy zestaw ośmiu deserów to desery wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez innych ograniczeń. Natomiast drugi zestaw powinien mieć charakter deserów owocowych i musi być wykonany bez składników pochodzenia zwierzęcego. Laureatom przyznane zostaną nagrody: I miejsce – czek o łącznej wartości 5 tys. zł; II miejsce – czek o wartości 3 tys. zł; III miejsce – czek o wartości 2 tys. zł. Organizatorem konkursu jest Expo Sweet EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych.

Mistrzostwa Polski w Mazurkach Wielkanocnych

26 lutego podczas targów Expo Sweet odbędą się Mistrzostwa Polski w Mazurkach Wielkanocnych. Uczestnikami konkursu mogą być wyłącznie cukiernie (lub pracownie cukiernicze), piekarnie, ciastkarnie, lodziarnie, kawiarnie lub restauracje. Rywalizacja rozegrana zostanie w dwóch konkurencjach: Mazurek Pokazowy i Mazurek Handlowy. Zgłoszenia należy przesłać na adres: wystawa@exposweet.pl do 16 lutego.

Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych

28 lutego podczas targów Expo Sweet odbędą się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Temat Mistrzostw brzmi „Kwiaty polskie”. Do finału zakwalifikowały się szkoły: Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Niepubliczne Technikum „Awans” w Kielcach i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.