Sushi w Polsce

Aktualności

Sushi w Polsce

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która składa się z elementów wymiennych, może być na przykład z łososiem, tuńczykiem i innymi rybami, ale nie tylko. Są jednak podstawowe składniki, które musi w sobie zawierać – jest to kleisty ryż japoński, który stanowi podstawę sushi. Ryż jest gotowany z octem ryżowym, cukrem i solą. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest nori, to cienkie, suszone arkusze z wodorostów morskich. Stanowi osłonę dla maki sushi i dodaje charakterystycznego smaku. Dodatkowe wypełnienie jak warzywa np. ogórek, awokado, marchewka, tamagoyaki, tofu i inne. W kulturze japońskiej przy jedzeniu sushi tradycyjnymi sosami są ostry, zielony chrzan, teriyaki, czy sos sojowy.

Restauracje sushi w Polsce

Japoński specjał od dłuższego czasu nabiera coraz większej popularności, otwiera się coraz więcej suszarni, ale nie każda tworzy jedzenie ze starannością i dbałością o szczegóły, dlatego trzeba uważać, aby nie zniechęcić się do tego dania. Najlepsze lokale są w dużych miastach takich jak Warszawa, Wrocław, Poznań czy Kraków. Sushi w tym ostatnim mieście posiada dużo miejsc, gdzie można delektować się najwyższą jakością potraw. sushi Krakow nie może zabraknąć na liście odwiedzania tego pięknego miejsca, jest to obowiązkowa przystań na liście.  Lista miast, gdzie można jeść dobre sushi w Polsce nie kończy się w mieście Kraków, ale zyskało swoją unikatowość mówiąc o restauracjach sushi ponieważ jest najczęściej odwiedzanym miejscem w kraju, ze względu na zabytki które w nim są, piękna architektura, oraz aspekty historyczne, właśnie dlatego biznes restauracyjny w tym mieście jest bardzo istotny, aby turyści zapamiętali ten czas także z dobrej kuchni.

Aspekty zdrowotne

Jedzenie sushi raz na jakiś czas na pewno poprawi jakość Twojego zdrowia. Ryż, zdrowa świeża ryba, owoce morza, warzywa, brzmi jak receptura na długowieczność i tak oczywiście jest, w krajach dalekiego wschodu ten specjał jest przygotowywany od tysięcy lat, a ludzie z wiekiem wyglądają coraz młodziej. Urozmaicaj wybory sushi, aby za każdym razem dostarczać witaminy i innego źródła ryb. Kwasy omega są istotne dla Twojego organizmu, dzięki nim możesz zapobiec chorobom serca, ma działanie przeciwzapalne, oraz wspomaga mózg i układ nerwowy. Oprócz tych rzeczy oczywiście dobrze działa na nasze samopoczucie, oraz zdrowie psychiczne ze względu na to, że czujemy przyjemność z tego, że zjedliśmy coś zdrowego, a w dzisiejszych czasach wybór zdrowej opcji jest znacznie trudniejszy ponieważ dookoła jesteśmy atakowani prostym fastfoodem, który niszczy nasze zdrowie.

Przyjemność z jedzenia

Po zakończonym spektaklu, przewietrz swoje kubki smakowe białym winem, aby zapewnić jak najlepsze doznania, sushi jest dla każdego, są jego zwolennicy, przeciwnicy i osoby obojętne. Znacznie więcej jest zwolenników, ale dla grup mniej przychylnych poleca się spróbowania różnych wariantów podania i ich dodatków, każda restauracja, miejsce jest od siebie inne i bazuje na innym procesie przygotowania, także aby się nie zniechęcać warto jest spróbować różnych kawałków i określić swoje preferencje na następny raz. Osoby bardziej zafascynowane kulturą japońską wiedzą, że sushi nie jest zwykłym posiłkiem, a nieodłącznym elementem kultury, który z dużym rozmachem emigrował na cały świat, zostawiając po sobie ogromne wrażenie w każdym mieście.

materiał zewnętrzny