Startuje Restaurant Week

Aktualności

Startuje Restaurant Week

11 października 2022

Po rekordowej edycji powraca najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce — Restaurant Week. Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie w ponad 400 najlepszych restauracjach. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji?

Pad Thai w Pa Tha Thai Żoliborz – Warszawa

W mieszczącej się w sercu Żoliborza restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych, tajskich recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Zespół kucharzy pochodzących ze słonecznej Azji — z szefem Suratem Butsarakhamem na czele — specjalnie na Festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to pikantne krewetki na sałatce mango (przystawka), tradycyjne Massaman Curry z wołowiną, ryżem jaśminowym i orzechami nerkowca oraz na deser — smażone lody waniliowe z siekanymi orzechami!

Kolorowe wege gołąbki w Nadziei — Poznań

Kolejna propozycja to raj dla wszystkich Wegan i Wegetarian! Mowa o restauracji Nadzieja, która mieści się przy ulicy Zwierzynieckiej 3. Danią bazują tu na produktach sezonowych od lokalnych dostawców. W ten fascynujący świat zaprasza szef kuchni, który specjalnie na Festiwal przygotował dwie wersje menu m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicznej botwiny podane na purée z pasternaku czy pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bio owsianą śmietaną.

Risotto grzybowe z pudrem koperkowym w Chopina 5

W gronie śląskich restauracji biorących udział w Festiwalu znajduje się Chopina 5. To zupełnie nowe miejsce mieszczące się w odrestaurowanym zabytkowym budynku. Drewniane konstrukcje, pruskie cegły, ceramiczne płytki oraz zabytkowa klatka schodowa, tworzą duszę tego miejsca. Wszystko to dopełnia pasja do dobrej kuchni i goszczenia ludzi. Szef kuchni proponuje kulinarną podróż łączącą orientalne smaki wschodu z nowoczesną kuchnią zachodu. Autorskie dania uzupełnia wyselekcjonowaną kartą win i smacznych koktajli. Wszystko to na podstawie regionalne produkty od lokalnych dostawców. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. roladkę z kurczaka z risotto grzybowym, pudrem szczypiorkowym,  prażonym jarmużem oraz chipsem bekonowym z wędzoną papryką czy chrupiący croquette grzybowy na pęczotto dyniowym z karmelizowaną brukselką i prażonymi pestkami dyni.

 

Dorsz z konfitowanym żółtkiem w Starej Kuchni

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana na Dolnym Mieście w Gdańsku Restauracja Stara Kuchnia specjalizująca się w kuchni europejskiej. To jedna z ciekawszych propozycji tej edycji Restaurant Weeka! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez szefa kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. dorsza z konfitowanym żółtkiem, espumą cytrusową i szafranem czy roladkę z bakłażana z żurawiną, słonecznikiem, topinamburem i kaszą bulgur.

Wątróbka z grenadyną w Kameralnej

We Wrocławiu koniecznie zajrzyjcie do Kameralnej — klimatycznej restauracji z domową atmosferą, doprawioną restauracyjnymi standardami. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie, utrzymując przystępność i łatwość przekazu dla gości. Dania przygotowywane przez szefa kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. flambirowaną wątróbkę drobiową z grenadyną, pomidorami i sosem śmietanowo-musztardowym. W wersji wege czeka stek z kalafiora na purée z marchewki z estragonem i sosem chimichurri.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022

Kontakt: aleksandra@restaurantclub.pl