Sphinx, największa sieć restauracji casual dining w Polsce, wprowadza nowe menu główne, w którym kusi różnorodnością dań, proponując nowe shoarmy, więcej dań rybnych oraz potraw z kurczakiem. W październiku w karcie znalazły się m.in. shoarma z krążkami cebulowymi, polędwica z dorsza na kaszy bulgur z warzywami oraz chickenburger. Inną zmianą jest nowa zastawa do zup i deserów inspirowana orientem.
Przygotowując nową odsłonę karty dań kierowaliśmy się mottem sieci SPHINX – „Jesz jak chcesz”. Zwiększyliśmy różnorodność dań oraz wybór dodatków, które można komponować według własnych preferencji. Do ulubionych dań naszych gości dołączyły potrawy, które okazały się szczególnie popularne we wcześniejszych menu sezonowych. Na stałe wszedł do oferty na przykład kurczak chimichurri – nasz hit ostatniego lata. W najchętniej zamawianej kategorii, czyli shoarma, mamy aż trzy nowe propozycje. Rozbudowaliśmy też sekcję dań rybnych, których popularność bardzo wzrosła w ostatnim roku w naszych restauracjach – opowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki, do której należy sieć SPHINX.
Wśród nowych przystawek znalazły się bruschetty tex mex oraz zupa krem z borowików. Nieco inaczej jest też serwowane mezze – m.in. hummus jest podawany w trzech smakach zamiast tylko w wersji klasycznej.
Najwięcej zmian dotyczyło jednak dań głównych. Shoarma, znak rozpoznawczy sieci SPHINX, jest od października dostępna także w wersji z krążkami cebulowymi oraz w sosie pieczarkowym. W nowej odsłonie pojawiła się też shoarma na hummusie. Wśród dań rybnych nowością jest polędwica z dorsza na kaszy bulgur serwowana z grillowanymi warzywami. Inne premierowe danie to filet z okonia morskiego podawany z ryżem jaśminowym i grillowanymi warzywami. Chrupiący dorsz z frytkami ma teraz dwie wersje – na mniejszy oraz na większy apetyt, czyli z XL w nazwie. Wielbiciele dań z kurczaka znajdą zaś w karcie SPHINX chickenburgera, czyli burgera ze stripsami, a także kurczaka chimichurri, czyli opiekane kawałki mięsa z argentyńską pastą z ziół i przypraw. W odświeżonym menu pojawiła się też karkówka w sosie pieczarkowym.
W restauracjach na stołach gości zamawiających zupy i desery pojawi się też nowa porcelana z kolekcji inspirowanej Orientem. To miseczki i talerzyki w delikatny ażurowy wzór w odcieniu błękitu, Nowa zastawa to kolejny element wystroju restauracji nawiązujący do kultury i wzornictwa Bliskiego Wschodu.