BreakfastWeek – festiwal śniadań na mieście potrwa od 8 października do 17 listopada. Chrupiące bajgle, maślane naleśniki a może talerzyk z orientalnymi pysznościami? Podpowiadamy, gdzie warto się wybrać w tej edycji!
W tej edycji goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł.
Kroma – Kraków
U stóp Wawelu, nad samą Wisłą powstała śniadaniownia – Kroma. Jej menu charakteryzuje się prostotą i sezonowością. Na festiwalowych talerzach trafi do gości kromka chleba na zakwasie w dwóch wersjach do wyboru – z pastą dyniową, pieczonym burakiem, grillowanym halloumi i bazylią lub z maślaną jajecznicą, podsmażonymi frankfurterkami oraz grillowanym pomidorem.
Nadzieja – Poznań
Przy ulicy Zwierzynieckiej 3/1 w Poznaniu znajduje się raj dla miłośników wegańskich śniadań. W Nadziei podczas Festiwalu znajdziecie w pełni roślinne propozycje. Przykłady? Własnej roboty chałka z musem czekoladowym, świeżą żurawiną i rokitnikiem czy omlet z bio jajek z pieczoną dynią hokkaido, sosem tahini, a do tego ekologiczna pajda chleba z ubijanym masłem. Oprócz wyśmienitej i wyszukanej kuchni roślinnej znajdziemy tu niebanalny design. Piękne wnętrza wypełnia subtelna, stonowana kolorystyka. Nie brak też detali, którym zawdzięczamy wyjątkowość całej kompozycji.
Restauracja Sowa – Szczecin
To wyjątkowa restauracja, która od lat rozpieszcza mieszkańców Szczecina wyborną śródziemnomorską kuchnią i sezonowymi specjałami. Podczas BreakfastWeek zjecie tam m.in. domową brioszkę podaną z ciecierzycą i curry, z pesto z pieczonej papryki z serem Bursztyn i orzechami nerkowca. Jest też wersja mięsna z panierowaną kaszanką, marmoladą z cebuli i własnoręcznie robionym majonezem szczypiorkowym. Do tego aromatyczna kawa i owocowy koktajl.
Mundo food&people – Katowice
Macie ochotę na kulinarną podróż do słonecznej Argentyny? Jeśli tak, to koniecznie weźcie udział w BreakfastWeek i odwiedźcie Mundo food&people w Katowicach. Restauracja otwarta jest na smaki całego świata, a właściciele inspirują się kuchnią Ameryki Południowej, w której króluje street food. W menu francuski tost brûlée z gruszkami gotowanymi w cydrze, lodami z palonego masła i przyprawami korzennymi. Na uwagę zasługuje również tzw. breakfast arepas. To miękkie, aromatyczne placki z kukurydzy wypełnione trzema rodzajami nadzienia – kremową jajecznicą, mangalicą z serem cheddar i warzywami lub pastą z awokado.
Mezalians – Gdańsk
Wśród zabytkowych uliczek Gdańska, przy ulicy św. Ducha, znajduje się restauracja Mezalians. Jest to miejsce, które przenosi tradycyjne smaki polskiej kuchni na zupełnie nowy poziom. Od 8 października w ramach BreakfastWeek będzie można spróbować tutaj śniadań, m.in. kaszy bulgur z komosą ryżową, guacamole, pieczoną dynią i sałatą lub chałki z kurczakiem teriyaki, sałatą, piklowaną gorczycą, cebulą i chipsem z topinamburu.
Meistersztyk – Wrocław
To przytulna lodziarnio-kawiarnia zlokalizowana na ulicy Świętego Antoniego 21. Nowoczesny wystrój i całkiem sporo pysznych i słodkich pokus tylko zapraszają, by odwiedzić to miejsce podczas BreakfastWeek. W menu wspomnienie wakacji, czyli świeży pomidor z grillowanym halloumi z wrocławskiej Serotoniny, skropiony migdałowo szpinakowym pesto i podany na croissancie upieczonym w gofrownicy. Tym, którzy preferują śniadania na słodko, polecamy spróbować karmelizowaną szarą renetę z waniliowym musem i konfiturą z moreli na croissancie.
Laba – Warszawa
Macie ochotę na gofry? Od 8 października zjemy je w dwóch wersjach – na słodko i słono. Zwolennikom wytrawnych śniadań polecamy gofra belgijskiego z chrupiącym kurczakiem, majonezem, orzechami laskowymi, jajkiem poche i sosem z miodu faceliowego z chili. Słodka propozycja to wafle z domową ricottą z cytryną, konfiturą z truskawek, lawendą, praliną pistacjową i świeżymi owocami!
Rezerwacje: https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://RestaurantWeek.pl
8 października – 17 listopada 2024