26 czerwca w Cieszanowie odbędzie się 2 edycja konkursu kulinarnego „Smaki Galicji“ Cieszanów 2021. Zwycięzca konkursu nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
Organizatorami konkursu „Smaki Galicji“ odbywającego się w ramach „Festiwalu Smaków w Cieszanowie” – Cieszanów 2021 jest Miasto i Gmina Cieszanów oraz Centrum Kultury i Sportu w Cieszanowie. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej partnerów: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Smaku i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Konkurs odbędzie się w dniu 26 czerwca 2021 roku w Cieszanowie.
Każda z zakwalifikowanych ekip kucharskich ma za zadanie wykonać:
8 porcji dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem – pstrąg, olej dyniowy i żółtko jaja kurzego
8 porcji deseru z obowiązkowym wykorzystaniem – ser typu ricotta, miód wielokwiatowy i dowolne trzy świeże zioła i/lub rośliny jadalne (z wyłączeniem owoców).
Organizator konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez zakwalifikowanych uczestników konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 19 czerwca) zabezpieczy niektóre główne składniki niezbędne do przygotowania dań konkursowych.
Na każdym stanowisku konkursowym:
6 szt. – pstrąg ok.300 g/szt.
0,5 kg – ser zagrodowy wiejski typu ricotta zwykła
W formie bufetu:
Olej dyniowy – do 0,200 ml/na ekipę kucharską
Miód wielokwiatowy – do 0,5 l/na ekipę kucharską
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub telefon 607 277 097.
Lista startowa:
Piotr Wielgo + Jarosław Ciołek
WARSZAWA – Restauracja “NOVA” Best Western Hotel FELIX
Katarzyna Rutkowska + Rafał Rutkowski
TARCHOMIN – Vega Jadło
Kamil Tłuczek + Piotr Kuzdro
RZESZÓW – Restauracja Patio /Grand Hotel Boutique
Krzysztof Kowalski + Karolina Halejcio
RZESZÓW – Restauracja Stary Browar Rzeszowski
Łukasz Szczechowicz + Maciej Słodyczka
KOŚCIELISKO – Rezydencja Gubałówka – Kucharze Burki
Jakub Szczygielski-Pasiński + Sylwia Pasińska-Szczygielska
WARSZAWA – Restauracja U Jacka