Smaki Galicji – lista zakwalifikowanych ekip kucharskich

Wydarzenia

Smaki Galicji – lista zakwalifikowanych ekip kucharskich

16 czerwca 2021

26 czerwca w Cieszanowie  odbędzie się 2 edycja konkursu kulinarnego „Smaki Galicji“ Cieszanów 2021.  Zwycięzca konkursu nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

Organizatorami konkursu „Smaki Galicji“ odbywającego się w ramach „Festiwalu Smaków w Cieszanowie” – Cieszanów 2021 jest Miasto i Gmina Cieszanów oraz Centrum Kultury i Sportu w Cieszanowie. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej partnerów: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Smaku i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs odbędzie się w dniu 26 czerwca 2021 roku w Cieszanowie.

Każda z zakwalifikowanych ekip kucharskich ma za zadanie wykonać:

8 porcji dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem – pstrąg, olej dyniowy i żółtko jaja kurzego

8 porcji deseru z obowiązkowym wykorzystaniem – ser typu ricotta, miód wielokwiatowy i dowolne trzy świeże zioła i/lub rośliny jadalne (z wyłączeniem owoców).

Organizator konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez zakwalifikowanych uczestników konkursu listy zapotrzebowania  produktów, nie później niż do dnia 19 czerwca) zabezpieczy niektóre główne składniki niezbędne do przygotowania dań konkursowych.

Na każdym stanowisku konkursowym:

6 szt. – pstrąg  ok.300 g/szt.

0,5 kg – ser zagrodowy wiejski typu ricotta zwykła

W formie bufetu:

Olej dyniowy  – do 0,200 ml/na ekipę kucharską

Miód wielokwiatowy – do 0,5 l/na ekipę kucharską

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub telefon 607 277 097.

Regulamin Konkursu

 

Lista  startowa:

Piotr Wielgo + Jarosław Ciołek

WARSZAWA   – Restauracja “NOVA”  Best Western Hotel FELIX

 

Katarzyna Rutkowska + Rafał Rutkowski

TARCHOMIN – Vega Jadło

 

Kamil Tłuczek + Piotr Kuzdro

RZESZÓW – Restauracja Patio /Grand Hotel Boutique

 

Krzysztof Kowalski + Karolina Halejcio

RZESZÓW – Restauracja Stary Browar Rzeszowski

 

Łukasz Szczechowicz + Maciej Słodyczka

KOŚCIELISKO – Rezydencja Gubałówka – Kucharze Burki

 

Jakub Szczygielski-Pasiński + Sylwia Pasińska-Szczygielska

WARSZAWA   – Restauracja U Jacka