Kaczka i gęsia wątróbka – to dwa podstawowe produkty w tegorocznym finale Kulinarnego Pucharu Polski. Jurorzy dużą uwagę będą przywiązywać też do kwestii środowiskowych.
Poznaliśmy produkty obowiązkowe finału 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku konkurs zakłada przygotowanie przystawki i dania głównego.
Produkt główny w przystawce to wątróbka gęsia. Pozostałe produkty obowiązkowe podane przez przewodniczącą jury – Iwonę Niemczewską – to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.
Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. „Na talerzu ma się znaleźć mięso z nogi i piersi, a reszta kaczki ma być wykorzystana do zrobienia sosu” – informuje Iwona Niemczewska.
Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.
Warto wspomnieć, że ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.
Finał KPP 2024 zostanie rozegrany 26 września w Poznaniu.
źródło: KPP