Smak i dbałość o środowisko. Jury KKP podało składniki obowiązkowe

Aktualności

Smak i dbałość o środowisko. Jury KKP podało składniki obowiązkowe

Kaczka i gęsia wątróbka – to dwa podstawowe produkty w tegorocznym finale Kulinarnego Pucharu Polski. Jurorzy dużą uwagę będą przywiązywać też do kwestii środowiskowych.

Poznaliśmy produkty obowiązkowe finału 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku konkurs zakłada przygotowanie przystawki i dania głównego.

Produkt główny w przystawce to wątróbka gęsia. Pozostałe produkty obowiązkowe podane przez przewodniczącą jury – Iwonę Niemczewską – to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.

Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. „Na talerzu ma się znaleźć mięso z nogi i piersi, a reszta kaczki ma być wykorzystana do zrobienia sosu” – informuje Iwona Niemczewska.

Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.

Warto wspomnieć, że ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.

Finał KPP 2024 zostanie rozegrany 26 września w Poznaniu.

źródło: KPP