W rankingu ulubionych wielkanocnych ciast 2025 tuż za sernikiem plasuje się babka, a podium zamyka mazurek. Z kolei makowiec zajmuje czwartą pozycję.
Ciasta to nieodłączny element świątecznego menu, pojawiający się aż u 97,8% Polaków. Świadczy to o naszym uwielbieniu wielkanocnych wypieków. Liczba ciast, które pojawią się na stołach, tylko to potwierdza – 52% respondentów przyznaje, że poda co najmniej trzy różne wypieki. 77% ankietowanych twierdzi, że w tym roku liczba ciast na świątecznym stole będzie porównywalna do ubiegłorocznej.
Na tegorocznych świątecznych stołach pojawią się również ciasta wegańskie. Z przeprowadzonego badania wynika, że, podobnie jak w ubiegłym roku, około 15% respondentów zdecyduje się na wypieki wyłącznie z produktów roślinnych. Najwięcej takich deklaracji złożyli przedstawiciele najmłodszej grupy wiekowej – 18-29 lat, gdzie aż 19,6% osób planuje podanie wegańskich ciast. Biorąc pod uwagę ogół badanych, w ponad 15% polskich domów pojawi się przynajmniej jedno ciasto bez składników odzwierzęcych, takich jak masło, jajka czy mleko.
Z badania przeprowadzonego na zlecenie marki Kasia wynika, że głównymi źródłami kulinarnych inspiracji dla Polaków piekących (oraz piekących i kupujących) ciasta na Wielkanoc są przede wszystkim znajomi i rodzina (62%) oraz kulinarne portale internetowe (59%). To pozwala wnioskować, że konsumenci stawiają na sprawdzone receptury, by podać na świąteczny stół wypieki, które na pewno się udadzą.
źródło: Flora Food Group
oprac. H.Handkowsk