Rusza andrzejkowa akcja Costa Coffee i Too Good To Go

Aktualności

Rusza andrzejkowa akcja Costa Coffee i Too Good To Go

23 listopada 2022

Too Good To Go i sieć Costa Coffee, w ramach andrzejkowej kampanii “Nie wróż z fusów, uratuj je”, zachęcają konsumentów do odbierania pozostałości po kawie z kawiarni i wykorzystania ich ponownie. Każdy, kto odbierze fusy, otrzyma zniżkę na zakup kawy z Costa Coffee. Akcja trwa do 30 listopada.

Kawa jest uwielbiana niemal na całym świecie. Posiada nie tylko bogactwo smaków i aromatów, lecz także szereg właściwości zdrowotnych. Często zapominamy, że pozostałości po kawie są równie wartościowe, a mimo to nazywamy je… odpadem. Z powodzeniem przecież używane są, chociażby w przemyśle cukierniczym oraz kosmetycznym. W skali roku aż 145 tys. kg fusów — czyli wciąż przydatnego surowca – z kawiarni Costa Coffee może zostać wykorzystana ponownie. I to na wiele sposobów. Too Good To Go, aplikacja numer 1 do walki z marnowaniem jedzenia, zachęca użytkowników, by wydłużyli cykl życia ziaren kawowca.
Marnowanie jedzenia to duży problem, z którym mierzymy się każdego dnia. Dzięki małym krokom i wprowadzaniu prostych nawyków możemy przyczynić się do zmian, które z czasem będą miały globalny wpływ na środowisko. Poprzez akcję „Nie wróż z fusów, uratuj je”, we współpracy z Too Good To Go, chcemy pokazać, że pozostałości po kawie wcale nie muszą być wyrzucane do kosza. Możemy przekształcić je w cenne zasoby i jednocześnie żyć ekologicznie i oszczędnie — mówi Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager.

Ziarna kawy po raz drugi!
Fusy, które pozostaną po ulubionej kawie można wykorzystać w domu. To doskonała alternatywa dla środków czyszczących. Zawinięcie fusów do kawy w gazę stworzy nam gąbkę do zmywania, dzięki której łatwiej usuniemy zaschnięty tłuszcz z garnków i naczyń. Wszyscy, którzy narzekają na zapachy z lodówki, mogą użyć pozostałości po kawie jako neutralizatora. Nie jest tajemnicą, że fusy – dzięki takim składnikom mineralnym jak potas, magnez, miedź i azot – są też bardzo dobrym nawozem do naszych roślin.
– Fusy na ogół od razu wyrzucamy do śmietnika, zapominając o ich fantastycznych zastosowaniach. Pozostałości po kawie, podobnie jak każde jedzenie składowane lub spalane na wysypiskach, zwiększają emisję szkodliwych gazów cieplarnianych takich jak metan czy dwutlenek węgla. Dobrym pomysłem – w duchu idei less waste – jest ponowne, maksymalne ich wykorzystywanie. Akcja „Nie wróż z fusów, uratuj je” to dobra okazja, by nauczyć się kawowego „recyklingu” – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.