Podnoszenie kompetencji można obecnie uznać za obowiązek w każdej branży. Jest to szczególnie istotne w sektorze HoReCa, skupionym na obsłudze klienta. Aby odpowiadać na potrzeby gości, należy na bieżąco obserwować zmieniające się trendy czy też skutecznie wykorzystywać nowoczesne technologie. Z pomocą przychodzi Akademia Inspiracji Makro z bogatą ofertą dedykowanych warsztatów.
Według raportu „Polska na Talerzu 2023” przygotowanego przez sieć hurtowni Makro Polska jednym z wyzwań wskazywanych przez blisko 80% przedstawicieli branży HoReCa jest niska kompetencja kadry, wynikająca z problemu z zatrudnieniem niewystarczająco wykwalifikowanych pracowników. Choć 2/3 respondentów w trakcie procesu rekrutacji zwraca uwagę na umiejętności i doświadczenie zawodowe, prawie 40% preferuje zatrudnienie młodej osoby do przeszkolenia.
Z odpowiedzią na powyższe wyzwania przychodzi Akademia Inspiracji Makro. To nowoczesne centra kompetencyjno-szkoleniowe dedykowane przedstawicielom branży HoReCa, znajdujące się w Warszawie i Krakowie. W skład zespołu pod przewodnictwem Rafała Zaręby, Executive Chefa Akademii Inspiracji Makro, wchodzą 2 shadow szefów oraz 21 uznanych w branży trenerów, wśród których znajdziemy między innymi: Marcina Przybysza, Pawła Trzaskowskiego czy Giancarlo Russo. Trenerzy Akademii Inspiracji oferują także profesjonalne doradztwo w całej Polsce.
Bogata oferta składa się z 4 kategorii warsztatów, takich jak kulinarne (między innymi: Steki i tatary czy Menu okolicznościowe – desery świąteczne), cukiernicze (między innymi: 5-dniowy kurs cukierniczy, Wypieki z ciasta francuskiego), obsługa gości (Serwis kelnerski czy Warsztat Barmański) oraz menadżerskie (Zarządzanie zespołem w gastronomii czy Fotografia i stylizacja kulinarna). Tematyka poszczególnych szkoleń pozwala przedstawicielom branży przygotować się na wyzwania związane z nadchodzącym sezonem.
– Cały czas obserwujemy sytuację na rynku i na bieżąco odpowiadamy na potrzeby branży HoReCa – mówi Dorota Nagadowska, Manager Pionu Rozwoju Talentów i Akademii Inspiracji Makro. – Wśród konsumentów wzrasta świadomość, a w związku z nią oczekiwania wobec obsługi oraz sposobu przygotowywania dań. Dlatego w Akademii Inspiracji MAKRO przedstawiciele sektora gastronomicznego znajdą holistyczną ofertę szkoleń dotyczących zarówno umiejętności twardych, jak i kompetencji miękkich – dodaje.
Kursy prowadzone są w odpowiednio dobranej formule tak, żeby każdy uczestnik mógł jak najwięcej się nauczyć. W ofercie znajdują się zarówno warsztaty dla poziomu podstawowego, jak i zaawansowanego. Ponadto chętni mogą wybierać spośród szkoleń stacjonarnych i online.
Wzrastające zainteresowanie edukacją w sektorze HoReCa oraz skuteczność warsztatów prowadzonych przez Akademię Inspiracji potwierdza fakt, że restauratorzy chętnie biorą udział w kolejnych kursach.
– Każdy warsztat daje dużą dawkę wiedzy i porządkuje to, czego dotychczas się nauczyłem, otwierając jednocześnie głowę na nowe pomysły. Nie jestem w stanie wskazać konkretnego kursu, który podobał mi się najbardziej, bo każdy z nich wniósł coś do mojej kuchni – mówi Adrian Ośko, szef kuchni w Hotelu Trzy Róże z Lublina. – Bardzo dobrze odbieram warsztaty prowadzone przez Rafała Zarębę, Michała Węcławka czy Dariusza Nikodemskiego oraz innych trenerów współpracujących z Akademią. Lubię ich sposób przekazywania wiedzy – dodaje.