Roman Pawlik szefem kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków

Ludzie

Roman Pawlik szefem kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków

Od lipca stanowisko szefa kuchni w hotelu Radisson Blu w Krakowie obejmuje Roman Pawlik. Funkcję tę łączy odtąd razem z dotychczasową pozycją szefa kuchni w hotelu Park Inn by Radisson w tym samym mieście.

Roman Pawlik z gastronomią jest zawodowo związany od 15 lat, a z Radisson Hotel Group od blisko 4. Jako szef kuchni hotelu Park Inn by Radisson poznał standardy i zasady pracy tej sieci. Jest mocno związany z Krakowem i lokalne smaki swojego regionu promuje w prowadzonych przez siebie restauracjach.

Kuchnia hotelowa musi odpowiadać gustom i upodobaniom smakowym gości z całego świata, jednak dla mnie ważne jest łączenie jej z lokalnymi produktami i daniami regionalnymi – mówi Roman PawlikTo dla mnie istotne, by opierała się na świeżych i sezonowych składnikach od najlepszych dostawców. Dbam o to i osobiście sprawdzam ich jakość.

Bardzo dynamiczny, otwarty, sprawdzający się w działaniu – tak można opisać nowego szefa kuchni, którego na obydwu stanowiskach czeka aktualnie sporo wyzwań m.in.: skomponowanie nowego menu podążającego za aktualnymi trendami i międzynarodowymi standardami sieci; rekonstrukcja zespołu obydwu hoteli mogącego obsłużyć coraz większą liczbę gości i wydarzeń, jakie po etapie przestoju wracają do Krakowa.

Jako szef kuchni dbam, by każda osoba w zespole miała pełną świadomość, że efekt naszej wspólnej pracy w równym stopniu zależy od wszystkich. Każdy ma wpływ na smak naszej kuchni, kształtowanie menu i funkcjonowanie gastronomii. Dzielę się w tym zakresie swoją wiedzą, daję przestrzeń do rozwoju, wspieram i obdarzam każdego pełnym zaufaniem – mówi.

Oprócz nacisku na kuchnię lokalną i sezonową zawodowo Roman Pawlik jest też wielkim zwolennikiem kuchni francuskiej – za techniki przygotowywania potraw oraz włoskiej – za jej wspaniałe, świeże i lekkie składniki. Prywatnie zaś uwielbia kuchnię tajską i indyjską – za różnorodność przypraw i smaków.