Robert Kopacz nowym ambasadorem kampanii Chefs for Change

Aktualności

Robert Kopacz nowym ambasadorem kampanii Chefs for Change

Zainicjowany przez zespół kampanii RoślinnieJemy projekt Chefs for Change promuje szefowe i szefów kuchni otwierających się na bardziej roślinne menu. Grono ambasadorów projektu regularnie się powiększa. Teraz do kampanii dołączył Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional Polska.

Projekt Chefs for Change działa w Polsce już od ponad 2 lat. Jego celem jest inspirowanie, edukowanie i budowanie wspierającej społeczności oraz wprowadzanie roślinnego menu do jak największej liczby miejsc na gastronomicznej mapie Polski.

Te cele stara się również realizować zawodowo Robert Kopacz. Główny szef kuchni w polskim oddziale Upfield Professional odpowiada przede wszystkim za szkolenia i pokazy kulinarne.

Choć sam prywatnie nie jestem na diecie w 100% roślinnej, zdecydowanie częściej gotuję i zamawiam wegańskie potrawy. Dla mnie to sporo nowych inspiracji! – mówi Robert Kopacz. – Jako ambasador Chefs for Change chciałbym pokazać szefom kuchni, których na co dzień spotykam, że wprowadzenie choć kilku pozycji dań roślinnych do menu nie jest ani trudne, ani kosztowne. A do tego tworzenie oryginalnych roślinnych dań może być ciekawym wyzwaniem dla szefa kuchni. Grunt to chęć wprowadzenia zmiany, wiedza i uniwersalne produkty.

Robert Kopacz jest związany z gastronomią od prawie 30 lat. Pracował m.in. jako szef kuchni w restauracji, hotelu i w dużej korporacji. Doświadczenie zbierał również gotując na okrętach Marynarki Wojennej oraz na statkach pasażerskich i handlowych – przez osiem lat udało mu się opłynąć prawie cały świat (oprócz Australii i Nowej Zelandii) i spróbować licznych lokalnych kuchni, co ma duży wpływ na jego pracę do dziś.

Warto podkreślić, że Upfield jest największą firmą na świecie, która wytwarza produkty plant-based, a jej misją jest tworzenie „lepszej przyszłości opartej na roślinach”. W portfolio Upfield Professional znajduje się cała paleta produktów roślinnych dedykowanych profesjonalnej gastronomii (m.in. roślinne alternatywy serów Violife czy roślinna alternatywa śmietanki Flora Plant Professional).

Więcej informacji o kampanii Chefs for Change na www.chefsforchange.pl

Więcej informacji o Upfield Professional na www.upfieldprofessional.com