Pierwsza gala finałowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami

Aktualności

Pierwsza gala finałowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami

13 czerwca na długo pozostanie w pamięci grupy młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. Wtedy miała miejsce Wielka Gala Finałowa rocznika 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Dla wszystkich było to bardzo emocjonujące wydarzenie.

Organizatorzy: Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere zadbali o oprawę tego wieczoru zapraszając gości do imponującej Auli Kryształowej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.  Gala, którą poprowadzili: Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, rozpoczęto częścią oficjalną wydarzenia. Prowadzący po powitaniu zebranych gości i opowiedzieli o idei i misji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Przypomnijmy, że Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to wyjątkowy na skalę kraju i Europy projekt. W drodze preeliminacji w roku szkolnym 2022/2023 wyłoniono uzdolnionych dwudziestu czterech uczniów i zapewniono im możliwość zdobywania kulinarnych umiejętności i doświadczenia w pracy w gastronomii pod okiem trenerów i ekspertów.

Cykl piętnastu warsztatów, które odbyły się w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, dał świadectwo tego, że dzięki uczestnictwu w niej młodzi przyszli szefowie kuchni otrzymali szansę na zdobywanie praktycznej i teoretycznej wiedzy pod okiem ekspertów polskiej i zagranicznej sceny gastronomicznej. Uczniowie mieli możliwość odwiedzenia siedmiu studiów kulinarnych: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Studio Aruana w Hotelu Narvil Conference & SPA, Warsaw Academy of Pastry Arts, Akademii Czekolady Callebaut, Chefs Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Kolejnym punktem wieczoru było uroczyste wręczenie dyplomów dwudziestu czterem absolwentom pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere z rocznika 2022/2023. Następnie podziękowano kadrze trenerskiej Akademii oraz szkołom i nauczycielom. Specjalną nagrodę dla najbardziej zaangażowanej szkoły w postaci całodniowych warsztatów kulinarnych dla uczniów placówki, poprowadzonych przez Davida Gaboriaud, otrzymał Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki. Uhonorowano również dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli – zaproszenia dla dwóch osób na kolację degustacyjną w restauracji Belvedere otrzymały: Elżbieta Teper z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie oraz Ewa Okowicka–Dyl ze szkoły w Ostrołęce.

Punktem kulminacyjnym wieczoru była ceremonia wręczenia nagród dla studentów. O tym kto „stanął tego wieczora na podium” decydowały przyznawane przez trenerów kulinarnych studentom, w czasie warsztatów na przestrzeni całego roku, punkty kwalifikacyjne. Prowadzący najpierw ogłosili nazwiska trzech wyróżnionych osób, które wyjadą na warsztaty kulinarne połączone ze zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG koło Monachium ufundowane przez mecenasa Akademii firmę Rational AG.

Byli to: Marta Wachnicka (III wyróżnienie), Dawid Cieśliński (II wyróżnienie) oraz Agata Malinowska (I wyróżnienie). Dodatkowo, dla I wyróżnienia patron honorowy Akademii Izba Gospodarstwa Hotelarstwa Polskiego przygotował nagrodę jaką jest pobyt w Havet Hotel Resort & Spa.

Zanim ogłoszono najzdolniejszego, czyli najlepiej ocenianego w roku akademickim studenta, przyznano nagrodę Akademii dla najlepszego cukiernika, której laureata poza punktacją generalną wskazali wspólnie trenerzy kulinarni Michał Iwaniuk oraz Kamil Szulc. Laureatką nagrody została Marta Lisiewicz, która jeszcze w tym roku wybierze się w zagraniczną podróż do jednej z fabryk czekolady Callebaut na specjalistyczne warsztaty cukiernicze połączone ze zwiedzaniem miejsca.

Emocje sięgnęły zenitu, gdy nadszedł czas ogłoszenia najzdolniejszego studenta – laureata głównej nagrody pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Nagrodę ufundowaną przez Belvedere Gourmet Group w postaci stażu w dwugwiazdkowej Restauracji Mugaritz w San Sebastian pod okiem szefa Andoniego Luisa Aduriza wręczyła prezeska grupy Belvedere oraz pomysłodawczyni Akademii Elżbieta Nitsze. Ten wyjazd kulinarny wraz z kolacjami specjalnymi w towarzystwie szefa kuchni restauracji Belvedere, Tomasza Łagowskiego, będzie miała przyjemność odbyć Wiktoria Koziatek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Wiktoria Koziatek oraz Agata Malinowska otrzymały także najwyższe noty w ogólnym rankingu Akademii. Z rąk Jego Magnificencji Rektora prof. dr hab. Michała Jerzego Zasady Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odebrały indeksy na studia tej uczelni na kierunek hotelarstwo i gastronomia.

Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, których będziemy świadkami w kolejnej edycji Akademii – dowiedzieliśmy się m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o takie nazwiska jak Jakub Kuroń, Maciej Nowicki, Piotr Ogiński i Martin Gimenez Castro; oraz kolejnym Patronie Honorowym Akademii Mistrzów Samku, którym jest organizator najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or Poland.

Patronatem honorowym wydarzenie objęli: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.