Pierwsza restauracja prestiżowej linii Regale otwarta

Aktualności

Pierwsza restauracja prestiżowej linii Regale otwarta

19 października 2022

Otwarcie pierwszej restauracji Regale Bar & Restaurant w Hotelu Saskim Kraków, Curio Collection by Hilton zapoczątkowało wejście na rynek nowej marki restauracji przyhotelowych, dostępnych dla wszystkich.

Pierwsza lifestylowa restauracja uruchomiona pod międzynarodowym brandem Regale Bar & Restaurant wystartowała w pięciogwiazdkowym hotelu w Krakowie. To miejsce wybrano jako światowy debiut tej marki.

Przypomnijmy, że pod koniec lipca tego roku Hotel Saski został otwarty po trzech latach remontu. Był to zarazem debiut Curio Collection by Hilton w Polsce. Położony przy samym Rynku Głównym 117-pokojowy obiekt znajduje się w odległości zaledwie krótkiego spaceru od Zamku Królewskiego na Wawelu i dawnej żydowskiej dzielnicy Kazimierz. Teraz nowo otwarta Regale Bar & Restaurant ma być poszerzeniem oferty hotelowej o nową, ogólnodostępną przestrzeń gastronomiczną.

Restauracja serwuje dania polskiej kuchni z międzynarodowym akcentem, umiejętnie łącząc tradycję z najnowszymi trendami kulinarnymi. Wszystkie potrawy są przygotowywane z najwyższej jakości regionalnych składników przez Romana Pawlika, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w Krakowie.

Kuchnia hotelowa musi odpowiadać gustom i upodobaniom smakowym gości z całego świata, jednak dla mnie równie ważne jest łączenie jej z lokalnymi daniami i sezonowymi produktami — mówi Roman Pawlik, szef kuchni, Hotel Saski Kraków, Curio Collection by Hilton.

Do jego popisowych dań dostępnych wyłącznie na miejscu w Regale Bar & Restaurant należy między innymi tarta cebulowa z młodym groszkiem, karmelizowaną cebulą i musem z sera Stary Giewont. To właśnie ten pochodzący z Podhala, długo dojrzewający ser o delikatnym orzechowym posmaku, jest wyróżniającym danie lokalnym składnikiem. Wytwarza się go tylko w okresie wypasu krów, co zapewnia mu niepowtarzalną nutę zapachową i smakową.