Jesienna edycja Restaurant Week potrwa do 3 października. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty.
Niewinni Czarodzieje
Jeśli nie udało Ci się jeszcze odwiedzić restauracji Niewinni Czarodzieje, koniecznie musisz to nadrobić! To projekt gastronomiczno-lifestylowy, którego inspiracją był film Andrzeja Wajdy pt. “Niewinni Czarodzieje”. W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. wołowina z truflą i kizami; kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce – pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
Czarne Czerwone Złote
Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku. W ofercie znajdziesz ponad 70 najlepszych, wybranych osobiście, niemieckich win. Od tego roku z restauracją współpracuje Chef Paweł Rosiński, który specjalnie na Festiwal przygotował pâté z soczewicy w cieście francuskim z culis malinowym oraz pieczonym orzechem laskowym; policzek z mangalicy w sosie winnym z gratin z dyni z musem z pietruszki czy w opcji wege stek z dyni z musem z pietruszki i rydzami w emulsji tymiankowej. Słodkim zakończeniem uczty w wersji A i B będzie korzenny crème brulèe z owocami leśnymi.
Le Cedre 61
To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie warszawskiej Pragi, przyciągające wyjątkową atmosferą oraz niezwykłymi smakami kuchni libańskiej, które zachwycą każdego konesera orientalnych specjałów. W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. hudra labneh, czyli duszona cukinia i pieczarki z sosem jogurtowym, kolendrą i kaszą burgul. W opcji mięsnej skosztują kofty belsanyeh – kotlety z mielonej jagnięciny, zapiekane z ziemniakami i warzywami, z sosem pomidorowym i ryżem basmati. Słodkim zakończeniem w opcji wege jest baklawa, natomiast w wersji mięsnej ousmallieh, czyli ciasto nitkowe z kremem budyniowym z syropem różanym, pistacje. Brzmi przepysznie, prawda?
Impresja
Restauracja Impresja to miejsce łączące sztukę i tradycję kulinarną. Impresja splata europejskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Chef wybiera naturalne, pełnowartościowe i najwyższej jakości produkty, czuwając nad tym, by Goście otrzymali idealnie skomponowaną potrawę. Jego zapał do eksperymentowania skutkuje zaskakującymi pozycjami w karcie menu. Podczas Restaurant Week na Gości czekają tu policzki wieprzowe, z emulsją grzybową, purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchwią. Miłośnicy zielonego menu zjedzą z kolei buraka w cieście francuskim, z musem pieczarkowym, purée z jabłka i pieczonego czosnku.
Meze by Teo Vafidis and Sons
MEZE to nowoczesne wnętrze, wypełnione tradycyjnym greckim smakiem. Wspaniałość potraw wynika z dobrze ugruntowanego fundamentu gastronomicznego jakim jest autorytet Teo Vafidisa. Restauracja wypełniona jest wspaniałą, rodzinną atmosferą, a serwowane tu dania zachwycą każdego miłośnika greckiej kuchni. Podczas Festiwalu na telarzach znajdziemy m.in. pastę meze z oliwkami i pieczywem Pita, grillowanego bakłażana, cukinię oraz pomidora wraz z serem halloumi w aromatycznej glazurze balsamicznej. Na deser aromatyczne ciasto pomarańczowe. Na pewno warto odwiedzić to miejsce!
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.