Zakończył się etap eliminacyjny konkursu Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros – znamy już dziesięciu młodych pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy powalczą o zwycięstwo w wielkim finale. Tegoroczna edycja konkursu skupia się na wymagającym, ale wdzięcznym składniku – kaczce. Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zaskoczyli jury autorskimi interpretacjami tego klasycznego mięsa.
Na talerzach pojawiły się m.in. nowoczesne wariacje na temat tradycyjnych smaków, kreatywne dodatki roślinne i techniki molekularne. Finaliści sięgali po lokalne produkty sezonowe, grali kontrastami i nie bali się odważnych połączeń – od selera udającego przegrzebka, przez fondanty ziemniaczane i sosy z owoców jagodowych, po espumy, kawior warzywny czy chipsy z kiszonej kapusty.
Wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o główną nagrodę – 3000 zł i profesjonalne szkolenie. Szkoła zwycięzcy otrzyma bon na zakupy w Selgros o wartości 5000 zł i możliwość zorganizowania grupowego szkolenia. Przewidziano również nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.
Tegoroczne zadanie finałowe będzie nie lada wyzwaniem – uczestnicy przygotują danie, którego obowiązkowymi składnikami będą cała kaczka, botwina lub burak oraz ocet balsamiczny. Do tego dochodzi niespodzianka – jeden ze składników z wyspy produktów tg Economy, który zostanie ujawniony dzień przed konkursem. Jury oceni nie tylko smak i prezentację, ale także różnorodność technik, sezonowość składników i podejście less waste. Danie musi być podane na sześciu talerzach.
Finaliści Chefs en Or 2025:
- Tomasz Bigda – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- Jan Dzieciątko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
- Jakub Jacolik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
- Natalia Kalenik – Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
- Małgorzata Kubsik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
- Adam Móżdżyński – Gostynińskie Centrum Edukacyjne
- Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Mateusz Pawlak – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
- Natalia Pintera – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Maciej Stodółka – Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie
– Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem poziomu nadesłanych zgłoszeń. Młodzi kucharze pokazali nie tylko warsztat techniczny, ale także dojrzałość kulinarną i odwagę w interpretowaniu tematu przewodniego. Cieszymy się, że konkurs Chefs en Or jest przestrzenią, w której mogą rozwinąć skrzydła – mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.
Chefs en Or to wydarzenie, które na stałe wpisało się w kalendarz najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. Organizatorzy – Transgourmet Foodservice i Selgros – od lat inwestują w rozwój gastronomii, wspierając przyszłe pokolenia szefów kuchni i promując kreatywność w branży.
Więcej informacji o konkursie: www.chefsenor.pl.
oprac. H.Handkowska
źródło: Transgourmet Foodservice i Selgros