Michelin Grand Dinners za nami

Aktualności

Michelin Grand Dinners za nami

31 maja 2022

23 i 24 maja w Villa Intrata – Muzeum Pałacu w Wilanowie odbyły się pierwsze z cyklu kolacje On The Table – Grand Dinners.

Na kulinarnej scenie wystąpili Emmanuel Renaut, właściciel hotelu i restauracji Flocons de Sel *** we francuskich Alpach, czwarty wśród 100 najlepszych szefów kuchni na świecie, posiadacz prestiżowego tytułu MOF (najlepszy profesjonalista w swojej dziedzinie we Francji). Ponadto Philippe Mille reprezentujący restaurację Le Perc ** zlokalizowaną w sercu Szampanii, regionu, w którym „bąbelki” są dobrem narodowym. Znakomity szef kuchni, MOF, zdobywca wielu prestiżowych nagród. Trzecim aktorem tego wyjątkowego spektaklu był Przemysław Klima współwłaściciel restauracji Bottiglieria 1881* w Krakowie. Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni na świecie oraz został okrzyknięty Szefem Przyszłości, co jest dowodem uznania dla najznakomitszych w jego fachu. To było wielkie kulinarne święto dla miłośników fine diningu i wysublimowanych smaków, dla których celebracja doznań, nie tylko smakowych jest niezwykle ważna.

Projekt On The Table – Grand Dinners jest wyjątkowy pod wieloma względami i jedyny w swoim rodzaju. Po raz pierwszy bowiem pokuszono się o dokonanie szczególnego połączenia heute cuisine z dedykowanymi koktajlami, które przygotował Tomasz Źródłowski, ambasador Belwedere.

Wieczór poprowadził Karol Okrasa. Wśród gości znaleźli się przedstawiciele kultury, biznesu oraz znane i cenione osobowości z branży restauracyjno-hotelarskiej.

Menu:
chłodnik pomidorowo-poziomkowy, szparagi gotowane w słomie, zapiekane smardze, witraż z langustynek, biszkopt ze szczupaka, parzone foie gras i karczochy oraz comber z sarny i flan z mleka.

On The Table – Grand Dinners, to pierwszy w Polsce projekt, który łączy polskich szefów kuchni i naszą rodzimą gastronomię z wielkimi nazwiskami światowej sceny kulinarnej.