Michał Filipczuk: Gotowanie jest rozległe jak Wszechświat

Aktualności

Michał Filipczuk: Gotowanie jest rozległe jak Wszechświat

12 września 2022

Michała Filipczuka i Marcina Klóskę już 26 i 27 września zobaczymy w finale Kulinarnego Pucharu Polski.

Michał Filipczuk swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął w Zespole Szkół Gastronomicznych o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Po ukończeniu szkoły podjął pracę jako kucharz w Restauracji Pocztowa 13, dzięki której ma okazję zgłębiać profesjonalny warsztat i techniki pracy pod okiem doświadczonego szefa kuchni – Bartłomieja Pawlikowskiego.

Praca na kuchni jest dla niego ścieżką nieskończonych możliwości tworzenia i odkrywania nowych smaków, faktur i aromatów.

Kucharze to artyści, a poprzez tworzenie nowych dań i receptur wyrażamy siebie. Najbardziej ekscytuje mnie fakt, że gotowanie jest rozległe jak wszechświat, bo codziennie możemy odkrywać coś nowego – mówi Michał Filipczuk.

W Kulinarnym Pucharze Polski, wraz z Marcinem, znaleźli się dzięki wygranej w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Chcą wykorzystać szansę, którą podsunął im los i podzielić się swoją inspiracją na to, w jaki sposób można wykorzystać główne składniki konkursowe.

Marcinowi Klósce po szkole — Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karmać udało mu się zdobyć pracę w Restauracji Pocztowa 13.

Gotowanie jest wyrażaniem siebie, sztuką, którą, można przedstawić na talerzu, morzem możliwości, które nigdy się nie kończą – stwierdza Marcin Klóska.

Duetowi będzie można kibicować podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się w czasie targów POLAGRA i Taropak.