Marcin Budynek: Cieszę się z otwarcia gastronomii

Aktualności

Marcin Budynek: Cieszę się z otwarcia gastronomii

Bardzo cieszę się z powodu ponownego otwarcia lokali gastronomicznych. Nie spodziewałem się, że goście będą mogli przebywać również wewnątrz– przyznaje w rozmowie z „Poradnikiem Restauratora” Marcin Budynek, właściciel i szef kuchni restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie.

Wcześniejsze doniesienia informowały, że będzie to możliwe tylko w ogródkach przed restauracjami. Jest radość, że klienci w końcu do nas wrócą. Zapoznałem się już z regulacjami i muszę przyznać, że część środków zapobiegawczych już jest stosowana z lokalach gastronomicznych. W początkowym okresie po pojawieniu się koronawirusa w Polsce wprowadziłem odstęp miedzy stolikami oraz przyprawy serwowane na życzenie klienta. Nowością jest dezynfekowanie stolików po każdym gościu. Kwestią dyskusyjną pozostaje natomiast używanie rękawiczek i maseczek przez wszystkich pracowników kuchni. Oczywiste jest zakładanie ich, przez osoby działające przy stanowiskach zimnych, ale dla personelu pracującego przy gorącym tłuszczu stwarza to pewne niebezpieczeństwo. Maseczki mogą z kolei utrudniać oddychanie, szczególnie w lecie, gdzie temperatura na kuchni może wynosić powyżej 40oC.

Marcin Budynek

właściciel i szef kuchni

Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie