25 października w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się 12. edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Zgłoszenia można przysyłać do 16 października.
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przystawki oraz dania głównego w ośmiu porcjach. Produktami obowiązkowymi w przystawce są filet z jesiotra, boczek wędzony bez żeber oraz orzechy włoskie łuskane. Z kolei w przyrządzenia dania głównego każda z ośmiu dwuosobowych drużyn musi uwzględnić comber z jelenia bez kości, dowolne grzyby leśne suszone, a także kapusta zieloną lub włoską.
Organizatorzy podkreślają, że każda ekipa konkursowa może przywieźć przygotowany wcześniej wywar rybny, orzechy włoskie bez skórki oraz obrane (niepokrojone i nieugotowane) warzywa, jeżeli wymaga tego receptura. Każda z drużyn może także przywieźć przygotowany wcześniej jasny wywar lub demi glace z jelenia.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa, który wystąpi nie tylko w roli jurora, ale także prowadzącego.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji będzie gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Zgłoszenia należy kierować na adres konkurs@haston.pl