Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych za nami

Aktualności

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych za nami

Już po raz siódmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. W połowie lipca, a dokładniej 16-17 lipca Ogrody Hortulus w Dobrzycy gościły kilka tysięcy amatorów i profesjonalistów oryginalnej kuchni. W tym roku festiwal odbywał się podhasłem „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”. Na talerzach królowały szlachetne kwiaty, takie jak: aksamitki, begonie, liliowce, nasturcje czy róże.

Sercem festiwalu była kwiatowa kuchnia, w której szef – Mariusz Siwak przygotowywał dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Wśród nich znalazła się zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy sałatki z kwiatów i warzyw. Można było również spróbować dania, w których kwiaty jadalne połączono z makaronem, ryżem czy kaszą kuskus. Kolejne były kuchnie wegetariańska i wegańska, dzięki którym można było posmakować klopsików z nagietkiem, aksamitką i warzywami; sałatkę Crispy chicken z sosem mango, kwiatami czosnku, begonią i miętą. Serwował je szef Przemysław Kaczmarek.

W tym roku obecna była również kuchnia od bistro Duet z Pleszewa. Powodzeniem cieszyły się kwiaty cukinii i patisonów w tempurze, do której zużyto ponad 100 jaj i 200 l kwiatów dyniowatych. Szef Krystian Klak serwował również bogracz z ogrodowymi warzywami i bukietem ogrodowych kwiatów jadalnych z ryżem i świeżą sałatą oraz placuszki z cukinii w kwiatowym sosie. Hitem okazał się eliksir młodości – lemoniada z pysznogłówki, agastache i kwiatami fuksji.

Podczas festiwalu pokazy na scenie głównej prowadził mistrz świata w carvingu – Paweł Sztenderski z Carving-Art. A plenerowe prelekcje – prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska, kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.