15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była kuchnia włoska, która pozwoliła uczestnikom na odkrycie bogactwa smaków i tradycji tego kulinarnego dziedzictwa. Hala Selgros w Piasecznie, w której znajduje się Instytut Kulinarny Transgourmet zadbała o dostawę produktów niezbędnych do przeprowadzenia konkursu.
Wydarzenie poprowadził Jakub Steuermark, a drużyny otrzymały wsparcie od znakomitych mentorów, w tym Ewy Zakrzewskiej, Martina Fitcha, Lidii Popiel, Klaudii Nieścior, Marty Wiśniewskiej, Jagny Niedzielskiej, Michała Rudasia, Jana Pirowskiego, Klaudii Carlos oraz Ronniego Ferrari. Ich doświadczenie i pasja do gotowania stanowiły inspirację dla uczestników.
Ostatecznie na podium uplasowały się zespoły:
- I miejsce: drużyna Klaudii Carlos w składzie Alicja Breik, Cezary Gałązka
- II miejsce: drużyna Jagny Niedzielskiej oraz Jana Pirowskiego w składzie Natalia Suchcicka, Ismael Afana
- III miejsce: drużyna Lidii Popiel w składzie Olga Łagowska, Agnieszka Ciosek
Konkurs „Kucharz Doskonały” to nie tylko rywalizacja, ale także święto kreatywności, pasji i determinacji. To dowód na to, że każdy, niezależnie od wyzwań, ma szansę na osiągnięcie kulinarnego sukcesu. Firma Selgros wsparła to niezwykle wydarzenie, fundując produkty niezbędne do realizacji konkursu.
Honorowy patronat nad konkursem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik, co podkreśla znaczenie i wagę tego wydarzenia w promowaniu umiejętności kulinarnych oraz integracji społecznej.
Instytut Kulinarny Transgourmet, w którym odbył się konkurs, to doskonałe miejsce do organizacji wszelkiego rodzaju wydarzeń kulinarnych, konkursów, warsztatów oraz eventów związanych z gotowaniem. Jego profesjonalna przestrzeń i atmosfera sprzyjają rozwijaniu kulinarnych pasji oraz talentów, zarówno wśród amatorów, jak i zawodowców. Cieszymy się, że mogliśmy być częścią tego wyjątkowego przedsięwzięcia, które pokazuje, że gotowanie łączy ludzi i daje radość.
I miejsce: drużyna Klaudii Carlos w składzie Alicja Breik, Cezary Gałązka
I miejsce: drużyna Klaudii Carlos w składzie Alicja Breik, Cezary Gałązka
II miejsce: drużyna Jagny Niedzielskiej oraz Jana Pirowskiego w składzie Natalia Suchcicka, Ismael Afana
II miejsce: drużyna Jagny Niedzielskiej oraz Jana Pirowskiego w składzie Natalia Suchcicka, Ismael Afana
III miejsce: drużyna Lidii Popiel w składzie Olga Łagowska, Agnieszka Ciosek
III miejsce: drużyna Lidii Popiel w składzie Olga Łagowska, Agnieszka Ciosek