Konkursu „Polska od Kuchni” rostrzygnięty

Aktualności

Konkursu „Polska od Kuchni” rostrzygnięty

Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

W dotychczasowych dziesięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu było Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statuetki Złotego Widelca dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych.

Konkurs pozyskał dwóch nowych ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (FIC Polonia) oraz Marcin Soból, prezes Euro Toques Polska. Tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy. Krzysztof Szulborski, Robert Sowa oraz Kurt Scheller.

Powstał również nowy projekt w konkursie CHEFS CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI. To projekt, w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii przyznaje najlepszym firmom branży HoReCa w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi.

XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.

LAUREACI:

  • SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE

JACEK KEMPA RESTAURACJA WOŁA WINA WROCŁAW

  • ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022 W POLSCE

RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK, ROPCZYCE

  • NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE

RESTAURACJA STIXX WARSZAWA

  • NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA

RESTAURACJA CEGIELNIA, MISZEWO

  • NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA

SARDYNKA USTECKA, USTKA

CATERING DIETETYCZNY BE DIET CATERING, WARSZAWA

  • TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA

RESTAURACJA HOTELU SULBIN, GARWOLIN

RESTAURACJA BESKIDZKA 40, SZCZYRK

BURSZTYNOWA BISTRO, WARSZAWA

RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TURTUFE, WARSZAWA

RESTAURACJA MONTE CARLO, KIELCE

RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE, WARSZAWA

RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT & SPA, ISTEBNA

  • KUCHNIA AUTORSKA

RESTAURACJA MEZE by TEO VAFIDIS & SONS, WARSZAWA

N 31 RESTAURANT & BAR, WARSZAWA

  • KATEGORIA RESTAURACJE HOTELOWE

RESTAURACJA HOTELU HOLIDAY INN GDAŃSK- CITY CENTRE, GDAŃSK

RESTAURACJA APARTAMENTY ZIELONY ZAKĄTEK, USTKA

RESTAURCJA VANILLA SKY, KRAKÓW

RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL, OLSZEWO-BORKI

RESTAURACJA BAZAR 1838, POZNAŃ

RESTAURACJA POLSKA W AIPORT HOTELU, WARSZAWA

RESTAURACJA PO NIDZIE, BUSKO-ZDRÓJ

RESTAURACJA DWÓR KALISZKI, KALISZKI

RESTAURACJA FERULA W Hotelu Bacówka Radawa & SPA****, RADAWA

  • KATEGORIA DOMY WESELNE

RESTAURACJA GALA, LUBRANIEC

RESTAURACJA STARY KAMIONEK, KAMIONEK

  • KATEGORII BARY, BISTRO

RESTAURACJA WARSZAWKIE BISTRO, WARSZAWA

MOONLIGHT COCKTAIL BAR, STARE BABICE

ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO, BIAŁYSTOK

  • KATEGORIA KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI, TYCHY

RESTAURACJA SI, WARSZAWA

RISTORANTE SAN LORENZO, WARSZAWA

RISTORANTE PIZZERIA TAROMINA, OŚWIĘCIM

RESTAURACJA PECORINO ITALIAN FOOD & WINE, ZABKI

RESTAURAJA ALBERO, KARPACZ

BUKOVA RESTAURACJA Z KLIMATEM W ISTEBNEJ, ISTEBNA

RESTAURACJA VILLA TOSCANA, NOWY TARG

RESTAURACJA VILLA TOSCANA, ZAKOPANE

  • KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA ROXX, WARSZAWA

RESTAURACJA ZAJAZD PLAN, WOLBÓRZ

KATEGORIA KUCHNIA POLSKA RESTAURACJA IMPRSEJA, KROTOSZYN

  • KUCHNIA REGIONALNA

RESTAURACJA WILLA POD KASZTANAMI, PIWNICZNA

  • KUCHNIA AZJATYCKA

CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA, PIASECZNO

RESTAURACJA THAISTREET, WARSZAWA

  • KATEGORIA STEK HOUSE

RESTAURACJA JABŁONA, POWIDZ