Producent profesjonalnych pieców gastronomicznych, partner ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Czas na rybę!” – firma UNOX Polska – ufundował dodatkowe, atrakcyjne nagrody dla uczestników kulinarnych zmagań na Zamku w Niemodlinie. “Poradnik Restauratora” jest patronem medialnym wydarzenia.
- Wycieczka do Włoch czeka na szefów kuchni. Laureaci trzech pierwszych miejsc pojadą do fabryki pieców UNOX w Padwie.
- Natomiast dla trzech najlepszych drużyn w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych, zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców UNOX.
Trwają zapisy do konkursu. Uczniowie zgłaszać się mogą do 11 września. Czas rekrutacji dla kucharzy mija 15 września. Szczegóły i regulaminy pod linkiem:
http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia
Konkurs “Czas na rybę!”, którego głównym tematem jest karp opolski, odbędzie się w pierwszy weekend października 2022 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Głównymi organizatorami są Rybacka Lokalna Grupa Działania “Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski. Partnerem merytorycznym jest stowarzyszenie Euro – Toques Polska. W jury konkursu zasiadali m.in.: Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Jaean Bos, Tomasz Smoczyk, Jarosław Walczyk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński, Wojciech Harapkiewicz i Marcin Soból. Pełen skład jury tegorocznej, piątej edycji będzie znany już niebawem.