Advertisement
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów za nami

Aktualności

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów za nami

24 października w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. Jest to już tradycyjnie wydarzenie, podczas którego jednego dnia i na tej samej przestrzeni spotykają się profesjonaliści gastronomii z całej Polski.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów to ważne wydarzenie edukacyjne dla branży gastronomicznej. Celem wydarzenia jest podnoszenie wiedzy i umiejętności, a także wymiana doświadczeń osób związanych z branżą HoReCa. Tegoroczna edycja skupiała się na zagadnieniach związanych z kuchnią, biznesem i fine-dining. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w prelekcjach i dyskusjach na temat aktualnych trendów kulinarnych, kuchni regionalnej  oraz sztuki aranżacji dania na talerzu. Nie zabrakło również rozmów o rozwiązaniach biznesowych, w tym przede wszystkim radzenia sobie z czynnikami wpływającymi na całą branżę HoReCa – inflacją czy zmiennymi cenami produktów.
Podobnie jak przed rokiem na Kongresie byli obecni również doradcy klienta Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Na stoisku firmy, w strefie ekspozycyjnej, zostały zorganizowane specjalne pokazy kulinarne dla uczestników wydarzenia. Eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet przygotowali wyśmienite, nowatorskie dania, m.in. terrinę z brokuła z sezamem, burger z konopi i duszone policzki wieprzowe. Widzowie, którzy przypatrywali się pracy kucharzy, mogli jednocześnie zapoznać się bliżej z szerokim asortymentem marek własnych Transgourmet, w tym popularną wśród restauratorów marką Economy i Topseller.
Przedstawiciele Transgourmet i Selgros opowiadali o dotychczasowych działaniach podejmowanych przez marki na rzecz rozwoju branży gastronomicznej w Polsce i zdradzili również najnowsze plany rozwoju biznesowego firmy.

Wszystko jest już jasne! Na początku 2024 roku otwieramy magazyn Transgourmet Foodservice w Gliwicach oraz halę Selgros w Lubinie. Pierwsza inwestycja będzie realizowała zapotrzebowanie na nasze produkty wśród klientów gastronomicznych z południowej Polski, głównie Śląska, aglomeracji krakowskiej i wrocławskiej. Hala w Lubinie ułatwi z kolei obsługę klientów biznesowych i detalicznych z południowo-zachodniej części kraju, głównie województwa dolnośląskiego, w którym od lat z sukcesem działają nasze dwa markety zlokalizowane we Wrocławiu – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operator marek Transgourmet i Selgros.

Natomiast na stoisku Makro Polska odbyły się pokazy kulinarne, które poprowadzili Giancarlo Russo oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji Makro .

Cieszę się, że wspólnie z szefami kuchni Akademii Inspiracji MAKRO mogliśmy przygotować dania mojej rodzimej kuchni między innymi: Trippa alla Parmigiana oraz Vitello Tonnato – mówi Giancarlo Russo, propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. – Chcę pokazać restauratorom, jak ważny jest dobór odpowiednich produktów.

Jak podkreśla Paweł Koperek, manager ds. klientów HoReCa w Makro Polska, udział w Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów to szansa na rozmowy z restauratorami oraz szefami kuchni na temat aktualnej sytuacji czy wyzwań stojących przed branżą gastronomiczną. Na naszym stoisku można było wziąć udział w pokazach kulinarnych oraz zapoznać się z szeroką ofertą Makro, ze szczególnym uwzględnieniem asortymentu włoskiego.

Bardzo duże zainteresowanie tegorocznym kongresem pokazuje, jak istotny jest oferowany w jego trakcie program edukacyjny oraz możliwość spotkania wiarygodnych dostawców branży HoReCa w jednym miejscu i czasie. Realizacja tego wydarzenia nie byłaby możliwa bez wsparcia ważnych dla branży firm – mówi Agnieszka Huszczyńska, organizatorka wydarzenia.