Magia Bocuse d’Or plus utalentowani szefowie kuchni, wspaniałe dania i wyjątkowa atmosfera wpłynęły znacząco na sukces nowego projektu Akademii Bocuse d’Or Poland.
Kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 16 września w restauracji Biała Róża w Krakowie, spotkała się z dużym uznaniem gości, wśród których nie zabrakło prawdziwych ekspertów sztuki kulinarnej, autorytetów takich jak Kurt Scheller. Autorskie menu przygotowane przez szefa kuchni Łukasza Cichego, brązowego medalistę polskiej selekcji 2021, Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland, Marcina Sołtysa, szefa kuchni Filipa 18 Food Wine Art oraz Grzegorza Fica, szefa kuchni Restauracji Albertina było bardzo ciekawe i zaskakujące w różnych połączeniach smakowych. Wśród dań nie mogło zabraknąć łososia Mowi Supreme zaproponowanego przez szefów w dwóch różnych odsłonach, poza tym na stole znalazł się comber z jelenia, cynaderki z królika z białą czekoladą, cappuccino z selera oraz słodkie wariacje z mirabelki, moreli i pistacji.
17 września Rzeszów był kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Bocuse d’Or Poland on Tour, a dokładnie Restauracja Patio w Rzeszowie, gdzie szefem kuchni jest Kamil Tłuczek, srebrny medalista polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland 2021. Sobotniego wieczoru szef Kamil w towarzystwie, Adama Chrząstowskiego Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland i Sebastiana Klamki finalisty krajowej selekcji 2021, przygotował fantastyczną, pełną niespodzianek kolację on Tour.
Tu również menu było skomponowane specjalnie na tę okazję. Zarówno wizualnie jak i smakowo było wiele niespodzianek. I tak pierwsze danie sugerujące popularne lody na patyku w polewie, okazało się musem z kaczych wątróbek w gorzkiej czekoladzie. Następnie torteloni z łososiem Mowi Supreme i wędzonym twarogiem było pełne smaku, ponadto rostbef wołowy z guandaciale (konkursowe danie jednego z uczestników krajowej selekcji 2021), łosoś, tym razem w akompaniamencie emulsji z pieczonego selera i pączka z krewetkami. Całość kolacji podkreślił deser słodko kwaśny w postaci musu z czarnego bzu z granitą z werbeny cytrynowej i ogórka.
Na kolacji pojawił się gość specjalny — Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa, który docenił starania kulinarne szefów kuchni i zapowiedział wielkie kulinarne wydarzenie „Karpaty na widelcu”, które już niebawem odbędą się w Rzeszowie.
Już dzisiaj zachęcamy wszystkich miłośników marki Bocuse d’Or, a tym samym dobrej kuchni do udziału w kolejnych kolacjach:
30 września — Ostrowiec Świętokrzyski
godz. 19.00 Hotel Red i restauracja Siesta
szef Mirosław Ciołak przygotuje specjalne menu razem z Adamem Chrząstowskim Head Chefem Akademii Bocuse d’Or Poland oraz Michałem Markowiczem członkiem Akademii Bocuse d’Or Poland.
7 października — Poznań
Chef’s Table by Ernest Jagodziński
Gospodarzem będzie szef Ernest Jagodziński, członek Akademii Bocuse d’Or Poland, srebrny medalista polskiej selekcji 2019, juror edycji 2021 oraz trener i uznany juror konkursów kulinarnych w kraju i za granicą. Ambasador Koppert Cress w Polsce.
Swoją kompozycję dań zaprezentuje również Adam Chrząstowski od 32 lat wielki autorytet w branży gastronomicznej, szef kuchni restauracji Bałkańska Dusza oraz juror degustacyjny Bocuse d’Or Europe 2018, 2020, 2022.
W tym gronie zobaczymy również Dawida Cieślińskiego commis szefa Jakuba Kasprzaka w polskich eliminacjach Bocuse d’Or 2021 oraz Bocuse d’Or Europe Team Poland 2022. Bardzo utalentowany, młody adept sztuki kulinarnej z poznańskiej szkoły gastronomicznej, który ciężką pracą i zaangażowaniem pokazał się z najlepszej strony w Team Poland w kraju i w Budapeszcie.
13 października — Warszawa
restauracja La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
To ostatnia kolacja z cyklu On TOUR, której gospodarzem będzie szef Paweł Kałuski. Udział w specjalnym menu tego wieczoru będzie miał Tomasz Purol, szef kuchni sopockiej restauracji White Marlin, członek Akademii Bocuse d’Or Poland, trener Team Poland Europe 2020. Ponadto w Warszawie swoje dania zaprezentuje Adam Chrząstowski.
Organizator: Akademia Bocuse d’Or Poland