11 października w Ristorante Con Giardino w Gdańsku odbędzie się charytatywna kolacja degustacyjna, przygotowana przez organizację charytatywną Kucharze Pomagają. Twórcą tej inicjatywy jest Tomasz Jakubiak.
Wraz z nim gotować będzie 12 kucharzy i cukierników (Wojciech Rzepecki, Jordan Bach, Sebastian Cichy, Marek Wierzbowski, Michał Soliwoda, Jakub Łysk, Andrzej Gołąbek, Krystian Sosnowski, Gerard Rytter, Krzysztof Lisiak, Kacper Łysk i Dominik Bielawny), którzy stworzą menu 6 wyjątkowych i nietuzinkowych dań, połączonych ze specjalnie wyselekcjonowanymi winami. W trakcie wydarzenia odbędzie się także pokaz carvingu w wykonaniu Grzegorza Gniecha i Sylwii Kruszyńskiej oraz licytacje voucherów, produktów i usług podarowanych przez partnerów.
Celem kolacji jest pomoc Annie Kowalskiej, która uległa ciężkiemu wypadkowi samochodowemu. Ania wymaga specjalistycznej opieki, dożywotniego żywienia pozajelitowego, pilnej rehabilitacji i pomocy psychologicznej.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.