W czasie finałowego pojedynku zostanie sprawdzona ogólna wiedza z zakresu barmaństwa, poszuka najlepszego „sensoryka” podczas testu zmysłów, barmani zaprezentują także opracowane wcześniej kompozycje tematyczne. Te ostatnie oceni jury, w którym zasiądą znamienici eksperci z branży – Przemek Bocian (ambasador i trener programu, przewodniczący jury), dwaj ambasadorzy Premium Spirits z Coca-Cola HBC Polska: Patryk Kowalski (odpowiada za wódkę Nemiroff i ofertę whisky) oraz Janusz Lemiesz (reprezentuje marki z grupy Campari: Cinzano, Bulldog Gin, Espolon).
Grono sędziowskie zasilą także dwie kluczowe postacie dla rozwoju sceny gastronomicznej: Tomek Małek (mistrz flair, wielokrotny zwycięzca i juror konkursów, odpowiedzialny m.in. za warszawski food hall w Fabryce Norblina) oraz Hubert Karsz (kreator stołecznej kultury jedzenia i picia, współtwórca Grupy Warszawa, do której należy lokal Syreni Śpiew).
Piętnastka finalistów, która stanie do ostatecznej rozgrywki, została wyłoniona na podstawie punktów zgromadzonych na etapie eliminacyjnym konkursu. Ten rozpoczął się bowiem już w sierpniu. Po cyklu szkoleń przeprowadzonych przez Przemka Bociana w 10 największych miastach w całej Polsce uczestnicy w czasie ostatnich trzech miesięcy sukcesywnie prezentowali popisowe kreacje koktajlowe z wykorzystaniem toniku Kinley. Do zadań konkursowych należało między innymi przygotowanie twistu na Espresso Tonic czy Gin & Tonic oraz opracowanie koktajlu inspirowanego światem seriali. Poczynania barmanów można było śledzić przede wszystkim w mediach społecznościowych, gdzie pod hasłem #kinleymixologyclub publikowali swoje propozycje.
Miksologicznej rywalizacji towarzyszyła także ta międzybarowa. W ramach programu Kinley Mixology Club zaangażowano bary i punkty gastronomiczne na terenie całej Polski do kreatywnego współzawodnictwa – premiowano takie aktywności jak sprzedaż, wprowadzenie autorskich koktajli i mocktaili z wykorzystaniem tonicu do menu, zorganizowanie imprezy tematycznej z okazji 50. Urodzin Kinley czy obecność w mediach społecznościowych. Coolturka Pub to lubelski lokal gastronomiczny, który uzyskał najwyższe noty. Podczas finałowego spotkania będzie miało miejsce oficjalne wręczenie nagrody, którą jest wyjazd dla pracowników lokalu do koktajlowej stolicy Europy, Londynu.