Postne potrawy wigilijne już są bezmięsne, czyli wegetariańskie. Co jednak przygotować na świąteczny stół, gdy któryś z gości restauracji to weganin? Jest kilka pomysłów.
Po pierwsze i najważniejsze: jeśli odwiedzają nas goście, w dobrym tonie jest zapytać, co jedzą i czego nie jedzą, czy są wegetarianami, czy może weganami i w swojej diecie unikają także jajek i nabiału? O takie pytanie nikt się nie obrazi, a my będziemy mieć wiedzę, jak ugościć takie osoby.
TOFU A’LA ŚLEDŹ
W przypadku wegetarian, którzy nie jedzą ryb, możemy zaserwować alternatywy mięsa rybiego. Od wielu lat hitem na święta wege jest tofu á la śledź. Wystarczy przygotować słoik, kostkę tofu, czerwoną cebulę i zdrowe glony, a wyczarujemy naprawdę świetne danie!
Pamiętajmy o tym, że tofu, podobnie jak śledzie, potrzebuje 1-3 dni, żeby się zamarynować. Przygotujmy takie danie zawczasu. Możemy je zjeść przy stole w restauracji lub sprawić przyjemność naszemu gościowi i podarować taki słoik jako prezent. Wtedy potrzebujemy dodatkowo ozdobnej wstążeczki.
JAKIEGO PRODUKTU UŻYĆ ZAMIAST JAJEK?
Tutaj sprawa jest o wiele prostsza: zależy jednak od tego, jakie danie chcemy przygotować. W ciastach sprawdzi się nam tarta dynia, tarta marchewka albo pulpa z jabłek.
W brownie świetnym zastępnikiem jajka będzie dojrzały banan.
W daniach wytrawnych możemy użyć pulpy z buraka, mąki z wodą, np. ziemniaczanej lub kukurydzianej, ewentualnie zaparzonego siemienia lnianego.
A CO Z MLEKIEM?
W tej chwili na rynku mamy wiele roślinnych alternatyw. W ofercie sklepu dostawców produktów spożywczych dla branży HoReCa znajdziemy napoje roślinne, np. sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe, migdałowe czy kasztanowe – taki napój będzie zachowywał się identycznie jak mleko krowie. Tego typu zamienniki szczególnie polecane są dla osób z nietolerancją laktozy czy alergią na kazeinę. Warto przy tej okazji zwrócić uwagę na składy napojów roślinnych. Może się zdarzyć, że niektóre zamienniki będą zawierały sporo cukru lub soli. To może zmienić smak dania, które zaplanowaliśmy. Dlatego przed przygotowaniem roślinnej alternatywy przeczytajmy skład i spróbujmy produktu.
ALTERNATYWY DLA MIĘSA
W daniach nie zawsze konieczne jest mięso. Może się okazać, że o wiele tańszą alternatywą będzie dodanie np. tofu zamiast kurczaka. Tofu wcześniej odpowiednio zamarynowane w przyprawach przejmie pożądany smak i nada potrawie ciekawego aromatu. Do świątecznego bigosu zamiast mięsa możemy dodać pomidory suszone w oleju, a do krokietów z kapustą: pieczarek lub namoczonych grzybów shiitake.
W kuchni bezmięsnej świetnie sprawdzą się też boczniaki. Mogą z łatwością udawać kotleta schabowego, flaczki, a nawet rybę w rybie po grecku. Kuchnia wegetariańska i wegańska to nie tylko zamienniki. Dieta roślinna może stać się przede wszystkim zdrową alternatywą dla wielu osób z alergiami lub nietolerancjami. W tym wyjątkowym czasie mamy prawo także w kuchni traktować się wyjątkowo i bardzo zdrowo.
KATARZYNA GUBAŁA
Ekspert kuchni roślinnej
www.katarzynagubala.pl
oprac. red.