Kacper Smarz, reprezentujący Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów zdobył złoto w kategorii flair podczas 69. Mistrzostw Świata w Koktajlach, które odbyły się w Varadero na Kubie (4-9 listopada 2022 r.).
9 listopada, po czterech dniach ciężkiej rywalizacji, zostały ogłoszone wyniki finału mistrzostw świata organizowanych z ramienia międzynarodowej organizacji barmańskiej (IBA). W trakcie uroczystej kolacji przepełnionej kubańskimi akcentami ogłoszono nowego mistrza świata w kategorii flair. Został nim Kacper Smarz (26 l.).
Młody chłopak z małej miejscowości Wojcieszków (woj.lubelskie) urzekł sędziów nie tylko genialną techniką, jaką zaprezentował w trakcie 5-minutowego występu finałowego, ale również smakiem i estetyką koktajlu „Cubano Cafetini”, w skład którego wchodzi: 7-letni kubański rum, likier z wiśni, likier kawowy, liście kafir-u oraz świeży sok z grejpfruta.
Złoty medal cieszy podwójnie, gdyż jak mówi sam Kacper: „…większość zawodników, których zdeklasowałem swoim występem, jeszcze niecałe 8-lat temu, gdy zaczynałem przygodę ze sztuką flair wydawała mi się niedościgniona”.
Równolegle w kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak. Przygodę z tegorocznymi mistrzostwami zakończył w rundzie półfinałowej. Uplasował się w pierwszej 15. światowej czołówki. Jego koktajl „Cuba Unica” również na bazie 7-letniego kubańskiego rumu, likieru Amaretto, likieru brzoskwiniowego ze złotem oraz soku z polskich jabłkowego zapewne na długo zapadnie w pamięć sędziów degustacyjnych.
Kolejne mistrzostwa odbędą się już za rok w stolicy Włoch, Rzymie.
Fot. Bartosze Baranowski, sekretarz Stowarzyszenia Polskich Barmanów