Jakub Kasprzak w Budapeszcie walczy o awans do finału Bocuse d’Or w Lyonie

Aktualności

Jakub Kasprzak w Budapeszcie walczy o awans do finału Bocuse d’Or w Lyonie

23 marca w Budapeszcie od godz. 8.40 Jakub Kasprzak wraz ze swoim teamem rywalizuje z 17 tuzami europejskiej sceny kulinarnej o jego wymarzony awans do finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023).

Nasz kandydat ma do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

A produkty obowiązkowe – danie na talerzu: trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison) zaś tematami obowiązkowymi dania na platerze są: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

Honorowym przewodniczącym europejskiej selekcji będzie Ana Roš, słoweńska szefowa kuchni, posiadaczka dwóch gwiazdek Michelin.

– Stawiamy na Jakuba i mocno wierzymy w jego awans, niech spełnia swoje zawodowe marzenia w kulinarnej lidze mistrzów, Lyon 2023 – powiedział Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

– Polski zespół jest bardzo dobrze przygotowany, a co najważniejsze mocno zmotywowany, aby zaprezentować się jak najlepiej i odebrać upragniony bilet do Lyonu – mówi Adam Chrząstowski, prezydent Akademii Bocuse d’Or Team Poland 2022.

Wspierajmy Team Poland podczas transmisji online w internecie.