Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Aktualności

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina został nowym Mistrzem Polski Sommelierów. Drugie miejsce zajął debiutujący w mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

W XXI edycji mistrzostw startowało 25 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino w ciemno, dobierali wino i napoje do menu i korygowali kartę win. Półfinały, do których zakwalifikowało się 6 sommelierów, skupiały się na zadaniach sprawdzających praktyczne umiejętności sommelierskie: dobieraniu wina do jedzenia i umiejętności sprzedażowych.

Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej.

W części sensorycznej zawodnicy musieli zidentyfikować 3 białe wina z hiszpańskich regionów Rioja, Rias Baixas i Rueda oraz trudne do rozpoznania czerwone Xinomavro z Grecji, Baga z Bairady w Portugalii i Barbaresco z włoskiego Piemontu. Pełen opis organoleptyczny dotyczył białego wina Pessac Léognan z Bordeaux. Żadnemu z finalistów nie udało się poprawnie nazwać wina, które degustował i opisywał, choć zawodnicy poprawnie opisywali stylistykę. Ostatnim zadaniem w części sensorycznej konkursu była identyfikacja mocnych alkoholi, z której zawodnicy wyszli obronną ręką.

W ostatniej części finaliści mieli przeprowadzić szkolenie dla pracowników w związku z wprowadzeniem do karty nowego wina, którym okazało się Vallle Reale z apelacji Trebbiano d’Abruzzo.

Poziom wiedzy teoretycznej wśród polskich sommelierów jest z każdym rokiem wyższy, Wszystkim, zwłaszcza finalistom, należą się gratulacje za prezentowany poziom wiedzy, profesjonalizm oraz zaangażowanie — podkreślił Andrzej Strzelczyk, który przewodniczył jury.

 Imprezami towarzyszącymi Mistrzostwom były seminaria zorganizowane przez partnerów zawodów: Purcari Winery, California Wines, Les Grands Chais de France Foods and Wines from Spain oraz Valle Reale.